Rosbief Sousvide

Rosbief Sousvide

Deze Rosbief Sousvide garandeert een perfect gebakken en smakelijk stuk vlees op. Voor vlees geldt dat het perfect gebakken moet zijn. Niet te rauw, niet te doorbakken, maar zoals een ieder wenst: rare, medium rare of medium. Als je vlees in de oven bakt is het vaak lastig in te schatten hoe lang het vlees exact moet bakken om de juiste temperatuur te krijgen, ook al gebruik je een kerntemperatuurmeter. Dit probleem los je op met de sous vide. Bij in de oven gebakken rosbief lopen er meer sappen uit het rundvlees en is de buitenste rand te gaar. Alleen in het midden is het perfect rosé. De sous vide rosbief verliest bijna helemaal geen sap en is door en door perfect rosé. De rosbief sousvide daarentegen is overal evenveel gebakken en daardoor ook veel malser en sappiger.

Eén van de voordelen van sous vide is dat het er niet zo nauw op aankomt met de de kooktijden: als je de rosbief langer dan 2 uur laat garen wordt het heel langzaam zachter, maar je kunt het er rustig 6 uur in laten voordat het te zacht wordt. Als je het er 4 1/2 uur in laat op 55 graden, zou een stuk rosbief van 5 cm zelfs worden gepasteuriseerd. Zo kun je rosbief eten die heel mooi rosé is en toch gepasteuriseerd en dus veilig voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen.

De tijd dat het vlees in het warme water ligt is afhankelijk van de dikte van het vlees. Op Internet zijn diverse tabellen waar je de tijd kunt vinden of de methode om te berekenen hoeveel tijd het gerecht nodig heeft om te garen.

Na het sousvide bad bakken we de rosbief enkele seconden per kant in hete boter zodat deze een mooie bruine kleur krijgt.

Rosbief Sousvide

Recept voor het sousvide bereiden van Rosbief
Voorbereidingstijd10 minuten
Passieve Tijd4 uur
Totale tijd4 uur 15 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch, Modernistisch
Trefwoord: Rosbief, sous vide, Sousvide
Porties: 5 personen wanneer 1 kg vlees
Calorieën: 334kcal

Ingrediënten

 • 1 stuk Rosbief, 200 gram per persoon
 • 2 teentjes knoflook, in twee gesneden
 • 40 gram boter, voor bij het vacuum verpakte vlees
 • 20 gram bakboter, om het vlees aan te bakken
 • peper en zout

Instructies

 • Dep de rosbief droog. Maak op verschillende plaatsen wat inkepingen en steek er de stukjes knoflook in. Kruid met peper en zout. Verpak het vlees vacuüm met de hiervoor voorziene boter en een klein beetje peper en zout.
 • Doe naargelang de dikte van het vlees voldoende tijd in warmwaterbad aan 54 graden (voor medium rare). Die tijd kan overigens gerust met één uur overschreden worden.
  Voor vlees van 5 cm raden wij 3:30 uur aan.
  Voor vlees van 7 cm raden wij 5:15 uur aan.
  Voor vlees van 10 cm raden wij 6 uur aan.
  Voor vlees van 15 cm raden wij 8 uur aan.
 • Haal het vlees na verloop van tijd uit de verpakking en dep goed droog. Bak het aan in een heel warme pan met een klein beetje boter.
 • Verpak het vlees eventueel in folie en laat een kwartier rusten alvorens aan te snijden.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1Portie (200 gr) | Calorieën: 334kcal | Koolhydraten: 1.6g | Eiwit: 56g | Vet: 11g
4.20 van 10 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die sousvide klaargemaakt worden, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

1 gedachte over “Rosbief Sousvide”

 1. Pingback: Smørrebrød met Rosbief op zijn Vlaams. - Een Beetje Beter

4.20 from 10 votes (10 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept