Smorrebrod Rosbief

Smørrebrød met Rosbief op zijn Vlaams.

Dit recept voor Smørrebrød met Rosbief op zijn Vlaams is gebaseerd op het belegde broodje dat we onlangs in café Nyhavnskroen in Kopenhagen gegeten hebben. Jawel, in de wijk Nyhavn, bekend van de gekleurde huisjes. Klik hier voor een foto van het originele gerecht.

Smørrebrød of smörrebröd is een traditioneel Deens lunchgerecht dat doorgaans bestaat uit een beboterde snee roggebrood met een uitgebreid beleg van saus, kaas, vlees, vis, rauwkost en/of andere voedingsmiddelen. Dit zorgt niet enkel voor een gevarieerde smaak, maar ook voor een bont uiterlijk. Door het uitgebreide beleg is het brood zelf vaak niet of nauwelijks te zien. “Smørrebrød” gaat terug tot de 19e-eeuwse lunchpakketten van boeren en werknemers die bestonden uit plakjes brood met uiteenlopend beleg. Dit beleg bestond naast boter uit dunne plakjes vlees of vis, kaas en een soort brood-‘spread’.Het brood was het in Denemarken populaire roggebrood dat donkerder en iets minder zoet is dan andere soorten roggebrood.

Restaurant Nimb in Tivoli was het eerste restaurant dat “smørrebrød” op het menu zette, in 1883, en serveert het nog steeds. In de jaren 1880 werd het Deense “smørrebrød” een meer luxe lunch-specialiteit met zeer smakelijk roggebrood als basis en allerlei soorten beleg en uiterlijk, gegeten van fraai opgemaakte tafels.

Van smørrebrød bestaan talloze variaties. Behalve het traditionele roggebrood wordt voor smørrebrød bijvoorbeeld volkorenbrood of wittebrood gebruikt, en soms in plaats van boter ander vet. Niet alle voedingsmiddelen kunnen als beleg fungeren, en niet alles kan met elkaar worden gecombineerd. Zowel vorm als smaak spelen bij de selectie een rol.Voorbeelden van combinaties zijn:

smørrebrød met leverpastei: donker roggebrood met een laag leverpastei, gegarneerd met een plakje zout rundvlees, rauwe uienringen en tuinkers.
smørrebrød met paling: gerookte paling op donker roggebrood, belegd met roerei en gesneden radijsjes of gehakt bieslook.
smørrebrød met rosbief: dun gesneden rosbief op donker roggebrood, overgoten met remouladesaus, en gegarneerd met geraspte mierikswortel en geroosterde ui.
smørrebrød met varkensvlees: dun gesneden geroosterd varkensvlees op donker roggebrood, belegd met zoete rodekool en zuurkool, en gegarneerd met een schijfje sinaasappel.
smørrebrød met tartaar: rauw gehakt rundvlees met zout en peper op donker roggebrood, belegd met rauwe uienringen, geraspte mierikswortel en een rauwe eierdooier.
smørrebrød met zalm: stukjes koude gerookte of gemarineerde zalm (gravlax) op wittebrood, gegarneerd met garnalen, een schijfje citroen en verse dille.
smørrebrød met rosbief: dun gesneden rosbief op donker roggebrood, overgoten met remouladesaus, en gegarneerd met geraspte mierikswortel en geroosterde ui.

Wij gaan hier dus voor deze laatste variant: met rosbief. Maar met een Vlaamse toets omdat mierikswortel, zeker de verse, heel moeilijk te verkrijgen is in Vlaanderen. Daarom vervangen we de mierikswortel door gewone rode wortel die we in een mierikswortelsaus mengen.

Smørrebrød met Rosbief op zijn Vlaams

Smørrebrød met Rosbief : met wortel in plats van mierikswortel
Totale tijd10 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Snack
Keuken: Deens
Trefwoord: Rosbief, Smorrebrod
Porties: 1 persoon
Calorieën: 418kcal

Ingrediënten

 • 1 snede roggebrood of ander volkorenbrood
 • 100 gram gebakken rosbief
 • 12 gram gebakken uitjes
 • 20 gram tartaar- of remouladesaus
 • 12 gram gemengde sla
 • 3 kerstomaatjes
 • 12 gram wortelen, geraspt
 • 6 gram mierikswortelsaus.

Instructies

 • Rooster de snede roggebrood en snij de korst eraf. leg op een bordje.
 • Snij de kerstomaatjes in twee en leg ze, samen met 2/3 van de sla op het brood.
 • Verdeel de tartaarsaus over de groenten.
 • Leg nu de sneetjes gebakken rosbief in een rondje op de sla.
 • Meng de geraspte wortel met de mierikswortelsaus en leg die bovenaan het bordje.
 • Doe nu de gebakken uitjes en de rest van de sla aan weerskanten van de wortel.

Notities

Je kunt de rosbief kant en klaar kopen, maar je kunt die ook zelf klaarmaken. Voor ons recept voor een sousvide bereiding, klik hier.
Je kunt een potje tartaarsaus kant en klaar kopen, maar ook zelf maken. Voor ons recept voor een bereiding met de Thermomix, klik hier. Je leert er meteen ook wat het verschil is tussen een tartaarsaus en een remouladesaus. (Het ei !)
Voor wie geen mierikswortelsaus vindt, kun je een mengsel van mayonnaise met wasabi gebruiken. Mocht je toch verse mierikswortel kunnen kopen, klik dan hier voor ons recept van mierikswortelzalf.  

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 418kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwit: 24g | Vet: 25g
5 van 5 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

2 gedachten over “Smørrebrød met Rosbief op zijn Vlaams.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *