Recept voor Mierikswortelzalf. De room in het recept verzacht de scherpe smaak van de wortel.
Mierikswortel is een scherp smakende wortel. De smaak lijkt een beetje op mosterd en radijs waar het familie van is. In Japan kent men ook een variant van mierikswortel genaamd wasabi. De verse wortel wordt verkocht in elke supermarkt en kan ook gekocht worden in een potje gemalen tot saus. Van oorsprong komt deze wortelgroente voor in Oost-Europa en Zuid-Europa. Mierikswortel wordt in het Engels horseradish genoemd, maar is giftig voor paarden. Klik hier voor nog meer informatie over de mierikswortel. Mierikswortel mag je overigens niet koken: verwerk hem uitsluitend vers.
Mierikswortel wordt ook vaak gebruikt in imitaties van echte wasabi. Dan is onze mierikswortelzalf een eerlijker recept en allicht een beter alternatief voor de fake wasabi.
Xanthaan is een gom die je kan gebruiken als verdikkingsmiddel. In de voedingsmiddelenindustrie wordt xanthaangom toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals ketchup, sauzen, bouillon en drankjes.
Xanthaangom is oplosbaar in koud water en kan gecombineerd worden met andere gomsoorten. Verder is Xanthaangom populair in de moleculaire keuken omdat het zeer sterk kan aandikken. Koud en in een kleine concentraties levert het stevige, niet goed vloeibare vloeistoffen op.
Mierikswortelzalf
Ingrediënten
- 50 gram mierikswortel fijngeraspt
- 350 gram slagroom
- 3,2 gram zout
- 0,3 gram Xanthaangom
Instructies
- Meng de slagroom door de mierikswortel.
- Doe in een luchtdichte zak of een goed afgesloten potje en zet minstens 24 uur in de koelkast. Hoe langer je dit doet, des te "scherper" zal het zalfje zijn.
- Doe dit mengsel door een fijne zeef.
- Meng het zout en de Xanthaangom door het mengsel en klop dit op tot je pieken bekomt.
- Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Uitrusting
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier