Gebraden Kip in Karnemelk

Met dit recept voor Gebraden Kip in Karnemelk maak je een in de oven gebakken kip net iets smakelijker. We vertrekken met de kip te vlinderen, een verrassend eenvoudige taak die kan worden uitgevoerd met een keukenschaar, en je hebt een snel diner dat de ongedwongen sfeer van barbecue met zich meedraagt, zonder de moeite. Hier helpt karnemelk, die gewoonlijk wordt geassocieerd met gebakken kip, om de kip malser te maken en de aromatische stoffen over te brengen: je krijgt echt de volle waarde van de rozemarijn, peper en knoflook. Als u de honing wilt vervangen door ahornsiroop, kan dat. Het beste van alles is dat je de gemarineerde kip tot twee dagen in de koelkast kunt laten staan; zo wordt hij malser en weet je dat je een diner hebt dat niet meer nodig heeft dan in de oven te worden geschoven.

Je braadt hier, maar de karnemelk en het zout werken nog steeds als een pekel, waardoor het vlees op meerdere niveaus malser wordt en een ongelooflijk sappige kip oplevert. Als extra bonus karamelliseren de suikers in de karnemelk, wat bijdraagt aan een prachtig gebruinde huid.

Vroeger werd karnemelk gemaakt door verzuurde room te karnen. Dit gebeurde in een zogenaamde karnton. De verzuurde room werd met een stok omhoog en omlaag geklopt. Hieronder klonterde het melkvet samen, wat vervolgens als boter omhoog kwam drijven. De boter werd afgeschept en wat overbleef was een zure vloeistof: karnemelk! Tegenwoordig wordt karnemelk in een fabriek gemaakt door magere melk met melkzuurbacteriën te mengen. De lactose wordt hierdoor omgezet in melkzuur en dit geeft de zure smaak. In sommige biologische winkels of boerderijwinkels wordt nog wel ouderwetse karnemelk verkocht.

Gebraden Kip in Karnemelk

Gebraden Kip in Karnemelk
Bereidingstijd1 uur 25 minuten
Passieve Tijd2 dagen
Totale tijd2 dagen 1 uur 25 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Karnemelk, Kip
Porties: 4 personen
Calorieën: 607kcal

Ingrediënten

Voor de marinade

 • 500 ml karnemelk
 • 75 ml kopje plantaardige olie
 • 2 teentjes knoflook licht geplet
 • 1 eetlepel gemalen zwarte peperkorrels
 • 1 eetlepel Maldon of ander zeezout
 • 2 eetlepels verse rozemarijnblaadjes grof gehakt
 • 1 eetlepel honing
 • 75 ml kopje plus 2 eetlepels plantaardige olie

Instructies

 • Vlinder de kip door de borstzijde naar beneden te leggen en met een zware keukenschaar langs beide kanten van de ruggengraat te knippen. Gooi de ruggengraat weg, draai de kip om en sla hem open als een boek. Druk zachtjes om het plat te maken.
 • Maak de marinade: Doe de karnemelk, de 75 ml olie, de knoflook, peperkorrels, zout, rozemarijn en honing in een kom en meng goed dooreen.
 • Doe de kip in een zak en voeg de marinade toe. Sluit de zak goed af en zet hem een nacht in de koelkast, of maximaal twee dagen.
 • Verwarm de oven op 200 graden. Haal de kip uit de marinade en leg hem op een rooster zodat het overtollige vocht eraf kan druipen. Bekleed een braadslee met folie en leg de kip met het vel naar boven erop. Besprenkel met de resterende 2 eetlepels olie. Braad 45 minuten en zet het vuur dan op 160 graden. Blijf roosteren tot de kip goed bruin is en tot de sappen eruit lopen als in de poot van de kip wordt geprikt, ongeveer nog 20 minuten.
 • Leg de kip op een snijplank en laat 10 minuten rusten alvorens hem in stukken te snijden. Leg een portie op elk van de vier borden en besprenkel elke portie met het braadvocht.

Uitrusting

Oven
CombiMagnetron

Notities

Dit gerecht is ideaal te combineren met aardappelblokjes uit de oven.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 607kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwit: 41g | Vet: 46g
4.50 van 4 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site van Een Beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept