Cottage pie met traag gegaard rundvlees en bier

Cottage pie met traag gegaard rundvlees en bier

Dit recept voor Cottage pie met traag gegaard rundvlees en bier komt uit Knack. Klik hier voor dit recept. Op die site omschrijven ze het recept als Rundsstoofvlees, een klassieker in de Vlaamse keuken. Door het traag te garen, houdt het vlees zijn stevigheid en sappigheid. Wij hebben wel enkele aanpassingen gedaan. Zo vierkiezen we een trappistenbier van bij ons in plaats van Guinness. Ook gebruiken we groene kool in plaats van boerenkool. Groene kool is bij ons immers gemakkelijker te krijgen. Deze kool koken we voor in plaats van aan te bakken in boter. Ook binden we de saus wat met maïzena. En tenslotte hebben we de optie toegevoegd om het vlees te bereiden in een slowcooker in plaats van gewone oven.

Maar wat is Cottage Pie precies? Het is een vleespastei op basis van aardappelen, groenten, rundvlees en een runderbouillon. Traditioneel heeft cottage pie een aardappelkorst met aardappelschijfjes, maar je kunt ook aardappelpuree als alternatief gebruiken. Cumberland pie is nauw verwant aan cottage pie – het enige echte verschil is dat de koks grote stukken rundvlees gebruiken in plaats van gemalen vlees. Dus eigenlijk gaart het hier om Cumberland pie.

En er is ook nog Shepherd’s pie. Net als bij een traditionele herderstaart worden bij cottage pie de aardappelen gekookt en wordt olijfolie of rode wijn in een grote pan gedaan om het vlees en de groenten aan te bakken. Nadat je de aardappelen met een aardappelstamper hebt gestampt, doe je het vlees- en groentemengsel op de aardappelen en zet je de schotel op middelhoog vuur onder de grill tot de aardappelen een korstje beginnen te vormen.

Shepherd’s pie en cottage pie zijn hartige Britse stoofpotgerechten in plaats van pasteitjes – beide hebben gemalen vlees en een aardappelvulling. Deze vleespasteien lijken meer op elkaar dan dat ze verschillen, maar als je van plan bent om ze te maken, is het belangrijk om te leren hoe je shepherd’s pie en cottage pie van elkaar kunt onderscheiden.
Het belangrijkste verschil tussen een shepherd’s pie recept en een cottage pie recept komt neer op het type vleesvulling dat wordt gebruikt. Cottage pie gebruikt gehakt mager gemalen rundvlees als basis en runderbouillon als jus. Shepherd’s pie daarentegen gebruikt gemalen lamsvlees, en de sappen van het lamsgehakt worden de jus voor dit comfort food. Je kunt beide gerechten warm of op kamertemperatuur serveren, afhankelijk van je voorkeur, en beide gerechten zijn goed op te warmen.

Cottage pie met traag gegaard rundvlees en bier

Cottage pie met traag gegaard rundvlees en bier, uit oven of slowcooker
Voorbereidingstijd25 minuten
Passieve6 uur
Totale tijd7 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch, Brits
Trefwoord: Cottage Pie, Ovengerecht
Porties: 6 personen
Calorieën: 721kcal

Ingrediënten

 • 250 gram champignons
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 200 gram gerookt spek
 • 1,5 kg rundsstoofvlees
 • 3 el plantaardige olie
 • 2 el geconcentreerde tomatenpuree
 • 500 ml donker bier, Sint Bernardus Abt bvb
 • 200 ml vleesbouillon
 • 2 laurierbladeren
 • 2 takjes tijm, blaadjes afgerist + extra
 • versgemalen peper en zout
 • 600 gram kruimige aardappelen
 • 500 gram groen kool
 • 50 gram boter
 • nootmuskaat
 • 10 gram maïzena
 • 120 gram cheddar, geraspt

Instructies

 • Maak de champignons schoon en snijd ze in stukjes. Pel en snipper de uien en de knoflook. Snijd het spek in dunne reepjes en het rundvlees in grove blokjes.
 • Verwarm eventueel de oven voor op 80 °C. Verhit 2 eetlepels olie in een kookpan en bak het vlees rondom bruin. Doe dit eventueel in twee keer. Schep het uit de pan en fruit nu de uien. Voeg de champignons, het spek en de knoflook toe en laat alles meebakken. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe, leg het vlees ook terug in de pan en giet er het bier en de bouillon bij. Leg de laurier en de tijm in de pan en kruid met peper en zout.
 • Zet het deksel op de pan, zet ze in de oven en laat 6 uur garen of tot het vlees gaar is.
  Of
  Giet over in een slowcooker en kook 6 uur op Low of tot het vlees gaar is.
 • Doe 15 minuten voor tijd wat sap uit de schotel in een pannetje, doe er 10 gram maïzena bij er roer goed dooreen. Breng kort aan de kook en giet dan weer over in de schotel. Roer goed en laat nog even verder garen.
 • Schil intussentijd de aardappelen en kook ze gaar in een pan gezouten water.
 • Verwijder de herde nerver van de kool en snijd ze in dunne reepjes. Breng water aan de kook en kook de kook gaar. Giet af.
 • Giet de aardappelen af en prak ze fijn. Voeg de boerenkool, de boeter, zout en nootmuskaat toe.
 • Schep het vlees in een grote ovenschaal (20 x 30 cm). Verdeel er het mengsel van aardappel en boerenkool over en strijk het oppervlak glad. Bestrooi met de geraspte kaas en laat in de oven 30 minuten gratineren. Decoreer net voor het serveren met de extra tijm.

Notities

Je kunt deze schotel laten afkoelen en in porties invriezen. Nadien verwarmen in de microgolf.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1Portie | Calorieën: 721kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwit: 75g | Vet: 24g
5 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *