Deze Aardappelblokjes in de oven heb ik dertig jaar geleden voor het eerst gegeten bij Sandro, in zijn agriturismo even ten zuiden van Rome. Sindsdien heb ik die haast iedere maand minstens één keer klaargemaakt. Kleinkinderen zijn er dol op en beweren dat ze dit beter kunnen klaarmaken dan ondergetekende. Het geheim zit in de juiste hoeveelheid olie, zeker niet teveel, maar voldoende. (Ik weet niet of de kleinkinderen dit geheim kennen).
Dit recept wordt bereid in de zevende les van de kookcursus Een Beetje Beter
Aardappelblokjes in de oven
Ingrediënten
- 1,2 kg stevig kokende aardappelen
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 koffielepel kruiden Tijm, Oregano, Marjolein
- 1 beetje peper en zout
- 1 teentje knoflook facultatief
Instructies
- Schil de aardappelen en snij in blokjes van ongeveer 2 kubieke cm.
- Bak de aardappelen eventueel eerst aan alvorens op de ovenplaat te leggen. Doe hiervoor de olie in een braadpan. Zet op hoog vuur en bak de blokjes aan.
- Leg de (eventueel netjes aangebakken) aardappelblokjes met de olie op een ovenplaat en bestrooi met de kruiden. Meng goed. Doe eventueel wat olie erbij (en de fijngesnipperde knoflook).
- Bak gedurende 35 a 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Een variant van deze bereiding vind je hier. In dit recepten worden schijfjes aardappelen gebruikt in plaats van blokjes. Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier
Waarom zou je ze moeten aanbakken eerst? Dat hoeft helemaal niet.
Inderdaad Jos, het is niet nodig om die eerst aan te bakken. In de meeste recepten gebeurt dit niet. Ik doe het ook niet altijd. Waarom dan wel? Omdat de kans dat de aardappelen aan de ovenschaal blijven plakken minder groot is als je ze eerst bakt. Ik vind ook dat op die manier de aardappelen er iets bruiner en smakelijker uitzien. Vandaar dus. Maar ik herhaal dat ik het met je eens ben dat het niet echt hoeft.