Mosselen op Goaanse wijze

Mosselen op Goaanse wijze

Mosselen op Goaanse wijze is een recept van  Madhur Jaffrey’s uit haar boek Indian Cooker, p 89.Madhur Jaffrey heeft het Westen bijna 40 jaar geleden voor het eerst kennis laten maken met de geneugten van het Indiase eten en is een autoriteit op het gebied van de Indiase keuken. Een prijswinnende actrice in de jaren zestig en met vele bestsellers op haar naam sindsdien, waaronder Madhur Jaffrey’s Ultimate Curry Bible en Curry Easy, werd ze bekend als ‘de actrice die kon koken’. Tegenwoordig is ze beter bekend als de vrouw die Groot-Brittannië leerde Indiaas eten te koken. Ze heeft ook verschillende vegetarische kookboeken geschreven, waaronder Madhur Jaffrey’s World Vegetarian, die – hoewel 20 jaar geleden gepubliceerd – nu relevanter is dan ooit met de opkomst van vegetarische en veganistische koks.

Deze mosselen op Goaanse wijze vinden hun oorsprong in de kleine West-Indiase staat Goa, bestond al voordat currypasta in de supermarkt verkrijgbaar was. Het recept vraagt om een handvol ingrediënten en slechts twee gemalen specerijen. Jaffrey gaf verse kokos aan, maar wij vinden ongezoete, gedroogde kokos een geschikte vervanger en een tijdsbesparing. Het wordt vochtig en kauwbaar terwijl de mosselen gaar stomen. Naast de extra textuur van de kokosnoot, vonden we ook de nauwelijks waarneembare zoetheid lekker – in tegenstelling tot de meer recente trend om kokosmelk uit blik te gebruiken om aan dat smaakprofiel te voldoen.

Mosselen op Goaanse wijze

Mosselen bereid op zijn Indiaas
Gang: Voorgerecht
Keuken: Indiaas
Trefwoord: Mosselen
Porties: 6 Personen

Ingrediënten

 • 2 kg mosselen
 • 2,5 cm verse gember, geschild en grof gehakt
 • 8 teentjes knoflook, gepeld
 • 350 ml water
 • 4 eetlepels plantaardige olie
 • 200 gram uien, gepeld en gesnipperd
 • 1 verse hete groene chilipeper, in fijne rondjes gesneden
 • 0,5 theelepel gemalen kurkuma
 • 2 theelepels gemalen komijnzaad
 • 55 gram gedroogde, niet-gezoet kokosnootpoeder
 • 0,5 theelepel zout
 • currypoeder

Instructies

VOORBEREIDING

 • Was en schrob de mosselen goed, verwijder de baarden die er vaak aan vastzitten. Gooi de schelpen die open zijn weg.
 • Doe de gember en de knoflook in de kom van een elektrische blender of keukenmachine. Voeg 110 ml water toe en mix tot een gladde massa.
 • Verhit de olie in een grote pan op een middelhoog vuur. Wanneer de olie heet is, doe je de uien in de pan en braadt tot ze doorschijnend worden. Doe nu de pasta uit de blender, de groene pepers, de kurkuma en de komijn ook in de pan. Roer en bak gedurende een minuut.
 • Voeg de kokosnoot, het zout en 225 ml water toe. Breng aan de kook.

AFWERKING

 • Voeg de mosselen toe. Meng goed en breng aan de kook. Dek goed af. Zet het vuur iets lager en laat de mosselen 6-10 minuten stomen of tot ze opengaan.
 • Schep de mosselen en de saus uit over diepe borden. Strooi wat currypoeder in het bord ter versiering.

Notities

Voor wie een (halve) verse kokosnoot wil gebruiken ipv poeder kan als volgt te werk gaan: Breek de kokosnoot en verwijder de harde schil. Verwijder ook de bruine pel met een dunschiller. Rasp nu de witte deeltjes of mix in een keukenmachine. Gebruik de helft in dit recept; de overige helft kun je invriezen.
5 van 9 stemmen

Voor een overzicht van alle voorgerechten op deze site, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *