Baccala (Kabeljauw) met aardappelen

Deze Baccala (Kabeljauw) met aardappelen hebben we onlangs in Rome gegeten en het was zalig. Blijkbaar is het een traditioneel recept dat deel uitmaakt van het feestmenu van veel Italiaanse families tijdens de kerstperiode. Maar het wordt het hele jaar door steeds weer herhaald, ongeacht de gelegenheid.

Dit recept komt uit het boek ‘Tutto in forno’ van Rita Monastero. Dankzij de ongeëvenaarde ervaring van de auteur worden geheel nieuwe technieken, recepten en smaken verkend, met een praktische en onfeilbare kookmethode. Naast een heerlijke lasagne, misschien opnieuw gemaakt met carasaubrood om tijd te besparen, sappige varkensribbetjes in bbq-saus of gevulde tomaten, ontdek je hoe je een gerookte tomatencrème met paprika maakt, een vegetarische clafoutis, gebakken gekookte eieren, knolselderij of knapperige courgettechips, en vervolgens een reeks poeders (citrusvruchten, erwtenschillen, uien, vanille of zwarte olijven) om verschillende gerechten op smaak te brengen en uw menu de “look van de chef” te geven die zovelen proberen na te bootsen. Van hoofdgerechten tot voorgerechten, er zijn tal van eenvoudige, creatieve recepten voor alle smaken, waarvoor bijna altijd alleen de oven nodig is en geen andere bereidingswijzen. Dacht je dat je alles wist over koken en bakken? Dit boek zal je het tegendeel bewijzen.

Wat dit recept betreft raadt de auteur aan de gedroogde kabeljauw een paar dagen te weken. In die periode dien je het water regelmatig te verversen terwijl je de vis bewaart in de koelkast of op een koude plaats.

Baccala (Kabeljauw) met aardappelen

Baccala (Kabeljauw) met aardappelen
Voorbereidingstijd2 dagen
Totale tijd2 dagen 2 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Baccala
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 400 gram kabeljauw, geweekt en ontzout
 • 500 gram aardappelen
 • 1 kleine ui
 • 2 tomaten
 • oregano
 • gezouten of ingemaakte kappertjes
 • paneermeel
 • extra olijfolie van eerste persing
 • zout en peper

Instructies

 • Schil de aardappelen en snijd ze in zeer dunne plakjes.
 • Snij de ui in kleine snippers.
 • Als je gezouten kappertjes gebruikt, spoel ze dan een paar keer.
 • Droog de gedurende twee dagen geweekte kabeljauw af en snijd hem in stukken van gelijke grootte.
 • Giet twee eetlepels olie op de bodem van een ovenschaal en leg er een deel van de ui in. Leg hier een laag aardappelen op en leg de vis erop. Blijf deze drie ingrediënten afwisselen tot het op is en eindig met de aardappelen.
 • Snijd de tomaten in plakjes en leg ze bovenaan de schotel; Bestrooi met een beetje zout en peper, een flinke handvol kappertjes, oregano en, tenslotte, paneermeel.
 • Besprenkel met een beetje olie en bedek de schotel met aluminiumfolie.
 • Bak ongeveer 1½ uur op 170 °C. Verwijder de aluminiumfolie na ongeveer 1 uur en 10 minuten.
 • Ga door tot zowel de vis als de aardappelen gaar zijn en het vocht en de vrijgekomen vloeistof is opgedroogd.

Uitrusting

Oven
5 van 5 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept