Gebakken gehaktballetjes met Orzo in geroosterde pepersaus

Gebakken gehaktballetjes met Orzo in geroosterde pepersaus

Dit recept voor Gebakken gehaktballetjes met Orzo in geroosterde pepersaus is afkomstig van Serving Dumplings en kun je hier vinden. Zoals vele koks vinden zij dat dit waarschijnlijk de beste gehaktballen en pasta zijn die je ooit zult maken. En dit omdat er zoveel verborgen lagen van smaken in dit gerecht zouden zijn. De gehaktballen zijn mals maar stevig, gemaakt van gemalen rundvlees en ricotta. Dan gedrenkt in een rijke aubergine en geroosterde paprika tomatensaus samen met de orzo. Goed nieuws! Je hebt maar één pan nodig om het hele gerecht te koken.

Voor de gehaktballen worden er ricotta en geweekte broodkruimels toegevoegd aan het vlees. Zo worden de gehaktballen nooit droog en krijg je een zachtere, maar nog steeds lekkere gehaktbal. Mix de gehaktballen met de handen, maar zorg ervoor dat je niet te veel mixt. Hoe korter je mixt en de ballen vormt, hoe luchtiger ze zullen zijn. Als je de gehaktballen te veel bewerkt, worden ze taai.
Als alle balletjes zijn gevormd, bakken we ze in olijfolie, leggen ze op een bord en gooien de gehakte sjalot en knoflook in de pan. Laat ze even zweten en voeg dan de aubergine toe. De aubergine voegt een mooie textuur en smaak toe aan de saus zonder deze te overheersen.

Nu doen we ook de orzo erbij, en gieten we de tomatensaus met geroosterde paprika, wat tomatenpuree en kippenbouillon erbij. De geroosterde paprika’s zijn een must. Het voegt een subtiele zoetheid toe die je met geen enkel ander ingrediënt krijgt. De tomatenpuree geeft de saus een perfecte geconcentreerde smaak samen met de geplette tomaten, zodat je een rijke en een vrij gladde saus krijgt. De diepte van de smaak die het toevoegt is bijna alsof je het uren hebt laten koken.

Gebakken gehaktballetjes met Orzo in geroosterde pepersaus

Gebakken gehaktballetjes met Orzo in geroosterde pepersaus
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd50 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: gehaktballetjes, orzo
Porties: 4 personen
Calorieën: 674kcal

Ingrediënten

  • 200 gram orzo
  • 150 gram geraspte mozzarella
  • 1 aubergine, in kleine blokjes gesneden
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 300 gram geroosterde paprika's uit blik, vocht afgetapt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 250 ml kippenbouillon
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel chilivlokken
  • zout + zwarte peper
  • verse tijm, om te strooien
  • olijfolie

Voor de gehaktballetjes

  • 250 gram gemalen rundvlees
  • 250 gram gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels broodkruimels
  • 2 eetlepels melk
  • 3 eetlepels ricotta of zware room
  • 0,5 theelepel gerookt paprikapoeder
  • theelepel gedroogde oregano
  • theelepel komijn
  • 1 teentje knoflook fijngehakt of geraspt

Instructies

  • Doe de tomaten, bouillon, geroosterde paprika's en tomatenpuree in een blender met hoge snelheid. Mix tot een gladde massa.
  • Doe het broodkruim en de melk in een grote kom en meng alles goed door elkaar. Zet 5 minuten apart.
  • Snijd ondertussen de aubergine, snijd de sjalot in plakjes en hak de knoflook fijn.
  • Voeg het vlees, het ei, de knoflook, de ricotta, de kruiden, zout en peper toe aan het broodmengsel. Meng het geheel met uw handen tot het goed gemengd is. Rol het vlees in balletjes.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote ovenvaste koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes aan alle kanten bruin en haal ze uit de pan.
  • Voeg in dezelfde pan de sjalot en knoflook toe en bak 2-3 minuten tot ze zacht zijn. Voeg 3 el olijfolie toe en vervolgens de aubergineblokjes. Laat 5 minuten bakken en voeg de orzo toe. Roer en kook gedurende 1 minuut.
  • Roer de tomatensaus, zout, peper en de kruiden erdoor. Breng aan de kook, dek af en laat 8 minuten op zeer laag vuur sudderen tot de saus iets is ingedikt. Roer van tijd tot tijd met een houten lepel. Voeg indien nodig een beetje water toe.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200°C.
  • Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus en laat 5 minuten sudderen of tot de orzo beetgaar is. Bestrooi met mozzarella en verse tijm. Plaats in de oven tot de mozzarella gesmolten en goudkleurig is, ongeveer 10 minuten. Dien op!

Uitrusting

Notities

Kun je geen orzo vinden? Laat het weg en serveer dit gerecht met spaghetti of wat brood. 
Je kunt de aubergine ook vervangen door geraspte courgette. Of maak het zonder mozzarella. 

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 674kcal | Koolhydraten: 55g | Eiwit: 43g | Vet: 27g
4.84 van 6 stemmen

 Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *