Mulligatawny Soep

Mulligatawny Soep

Deze Mulligatawny Soep is afkomstig uit een hybride Brits-Indiase keuken, het resultaat van de kennismaking van kolonisten met rasam – een gekruid, soepachtig gerecht vaak verrijkt met linzen, soms geserveerd met rijst – uit Tamil Nadu, een regio in het zuiden van India. “Milagu tannir”, wat peperwater betekent, was hoe Tamil mensen sommige versies van rasam beschreven. Het veranderde in mulligatawny toen de Britten het dik, grof en vlezig maakten. In het kookboek “Classic Indian Cooking“, schreef de auteur Julie Sahni dat ze verliefd werd op mulligatawny toen ze het voor het eerst in Duitsland tegenkwam. “De huidige versie lijkt in niets op de traditionele rasam,” zei ze, en voegde eraan toe: “Vanwege zijn onorthodoxe oorsprong hebben Indiase koks er hun creatieve genie op losgelaten.” Deze versie is ingedikt met een roux, masoor dal en kokosmelk, en versterkt met kippendijen en zure appel. Kerriepoeder is geen traditioneel Indiaas ingrediënt, maar het weerspiegelt de Britse invloed van het gerecht.

Masoor dal zijn kleine, ontvelde, gespleten rode linzen, waardoor ze sneller gaar en makkelijker te verteren zijn dan hele linzen. Rode linzen veranderen in een dikke puree als je ze kookt, waardoor je er een heerlijke soep of Dahl (Indiase linzenschotel) van kunt maken. Deze linzen zitten boordevol vezels en eiwitten. Je hoeft ze niet te weken, zijn goed van smaak en zijn snel gaar. Omdat rode linzen geen overheersende smaak hebben, kopen veel mensen ze als alternatief voor meel in taarten. Linzen gaan bovendien goed samen met kruiden en specerijen uit het Midden-Oosten en zijn bij uitstek geschikt voor curry’s, soep of in de pasta. Linzen hebben over het algemeen een pittige-nootachtige smaak. Rode linzen zijn minder pittig dan groene linzen.

Mulligatawny Soep

Totale tijd50 min
Gang: Soep
Keuken: Brits, Indiaas
Porties: 6 personen
Calorieën: 511kcal

Ingrediënten

  • 6 cl plantaardige olie
  • 1 rode of gele ui fijngehakt
  • zout
  • 8 teentjes knoflook, geplet en fijngehakt
  • 2 eetlepels fijngehakte gember
  • 2 theelepels zwart of bruin mosterdzaad
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 0,5 theelepel gemalen cayennepeper
  • 0,5 theelepel komijnzaad
  • 2 wortelen, geschild en in plakjes gesneden
  • 2 selderijstengels, in plakjes gesneden
  • 1 grote appel, bij voorkeur Granny Smith, geschild, ontdaan van klokhuis en in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 3 eetlepels bloem
  • 500 gram ontbeende huidloze kippendijen, in hapklare brokken gesneden
  • 25 cl masoor dal (gespleten rode linzen)
  • 1,5 liter kippenbouillon of bouillon
  • 40 cl blikje kokosmelk
  • 1 limoen, sap ervan

Instructies

  • Verwarm de olie in een Creusetpot of Dutch oven op middelhoog vuur. Voeg de ui toe, breng op smaak met zout en bak, af en toe roerend, tot de ui doorschijnend en geslonken is, ongeveer 8 minuten.
  • Voeg de knoflook en gember toe en bak al roerend tot ze geurig en zacht zijn geworden, ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de mosterdzaadjes, kurkuma, kerriepoeder, cayennepeper en komijnzaad toe en bak al roerend tot de mosterdzaadjes knetteren en knetteren, ongeveer 90 seconden.
  • Voeg de wortel, selderij en appel toe en bak al roerend tot ze net zacht beginnen te worden, ongeveer 2 minuten.
  • Roer de tomatenpuree erdoor, dan de bloem, en bak al roerend alle ingrediënten gelijkmatig, ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de kip, masoor dal en kippenbouillon toe. Breng licht op smaak met zout. Breng het geheel aan de kook en schraap al roerend de bruine stukjes die aan de bodem van de pan kleven los. Zet het vuur laag om te blijven sudderen.
  • Dek de pan af en laat 10 minuten koken, ontdek dan de pan en laat nog 15 tot 20 minuten sudderen, tot de kip en de wortels gaar zijn, de soep romig is en de smaken zich hebben vermengd.
  • Roer de kokosmelk erdoor en knijp het limoensap erboven uit. Serveer in kommen met een beetje cayennepeper, indien gewenst.

Uitrusting

Creuset

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 511kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwit: 34g | Vet: 25g
4.6 van 5 stemmen

Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep, klik hier

Geef een reactie