Kokosflan met Ananassaus

Kokosflan met ananassaus

Omdat de hoofdgerechten uit India meestal pittig zijn, serveren Indiase koks aan het eind van de maaltijd vaak een zoet en romig toetje. Deze Kokosflan met ananassaus is er zo een. Het recept komt uit het boek Asian Basics.

Kokosflan met ananassaus

Kokosflan met ananassaus
Oventijd1 uur
Totale tijd1 uur 20 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Indiaas
Trefwoord: Dessert, Kokosnoot
Porties: 6 personen
Calorieën: 150kcal

Ingrediënten

Voor de flan:

 • 3 eieren
 • 85 gram suiker
 • 1 limoen, de geraspte schil
 • 400 ml kokosmelk
 • 1 mespunt zout
 • 2 el witte rum

Voor de saus:

 • 250 gram ananasblokjes uit blik, (uitlekgewicht)
 • 1,5 el suiker
 • 3 el limoensap
 • 1 mespunt kaneel

Verder:

 • boter en geraspte kokos voor de vormpjes
 • muntblaadjes voor het garneren

Instructies

 • Zes hittebestendige vormpjes met een inhoud van 100 ml dun met boter bestrijken en met geraspte kokos bestrooien. De vormpjes heen en weer draaien zodat ook de randen met geraspte kokos bedekt worden. In de braadslede van de oven een laagje van 2-3 cm heet water gieten (de vormpjes moeten tot halverwege de hoogte in het water staan). De vormpjes in de braadslede zetten.
 • De eieren in een kom loskloppen, de suiker en de limoenrasp toevoegen en alles samen luchtig kloppen. De kokosmelk, het zout en de rum toevoegen en nogmaals goed doorkloppen. Het mengsel voorzichtig in de vormpjes scheppen zodat de geraspte kokos op zijn plaats blijft.
 • De braadslede in het midden van de oven schuiven en op 150 °C inschakelen (hete-luchtoven op 120 °C). De flan heeft ca. 1 uur nodig om te stollen. Mocht er te veel water verdampen, dan kan er tussentijds nog wat in de braadslede worden gegoten. Mocht het water in de braadslede te heftig koken, dan moet er wat koud water bijgegoten worden.
 • De saus kan nu meteen worden gemaakt, of terwijl de flan afkoelt. In beide gevallen de ananas in een zeef laten uitlekken en het sap opvangen. De stukjes ananas met 2-3 el van het sap, de suiker en het limoensap pureren. Met kaneel op smaak brengen.
 • De inhoud van de afgekoelde vormpjes met een mes van de rand losmaken en de flans op bordjes storten. Met de saus en de munt garneren.

Uitrusting

Oven

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 150kcal
5 van 5 stemmen

Voor een overzicht van alle nagerechten op de website Een Beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie