Mosterd met Bier en Honing

Mosterd met Bier en Honing

Receptje voor Mosterd met Bier en Honing. Heel eenvoudig te maken.

Mosterd is een in de keuken gebruikt condiment met meestal een scherpe smaak. Mosterd wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout. Ook wordt vaak suiker, kruiden en/of specerijen toegevoegd, zoals peper, mierikswortel, rozemarijn of zelfs lavendel. In navolging van Britse mosterdmakers wordt regelmatig kurkuma toegevoegd voor een intensere gele kleur. De naam komt vermoedelijk van most, het ongegiste druivensap dat bij de bereiding werd gebruikt.

De scherpe smaak van mosterd ontstaat pas als bepaalde enzymen tijdens de bereiding van de mosterd de glucosinolaten (mosterdglycosiden) omzetten. Daarvoor is ook de aanwezigheid van water nodig. Voor de bereiding van een simpele mosterdsoort is mosterdzaad, azijn, zout en naar smaak eventueel kruiden voldoende. Suiker is geen noodzakelijk ingrediënt en kan als men een zoetere mosterd wil eventueel door honing vervangen worden (zie ook honingmosterd). Anders dan bij peper zijn de scherpe stoffen in mosterd vluchtig en prikkelen ook sterk het neusslijmvlies. Mosterdscherpte is ook vluchtiger dan die van rode peper.

Mosterd met Bier en Honing

Zelf mosterd maken met bier en honing
Passieve Tijd1 d
Totale tijd1 d 10 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Belgisch
Porties: 75 cl
Calorieën: 31kcal

Ingrediënten

  • 12 cl gele mosterzaadjes
  • 12 cl bruine mosterdzaadjes
  • 25 cl azijn
  • 25 cl bier een hoppig biertje bvb
  • 3 tl zout
  • 2 tl honing

Instructies

  • Doe de mosterdzaadjes in een kom
  • Doe de azijn en het bier bij de mosterdzaadjes en bedek met folie. Zet minstens 24 uur in frigo. Langer mag zeker en zal zorgen voor pittiger smaak.
  • Haal mengsel uit frigo. Voeg het zout en de honing toe en mix fijn.
  • Doe het mengsel in goed af te sluiten pot (jar) en bewaar in frigo

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie 7 cl | Calorieën: 31kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwit: 1g | Vet: 1g
5 van 1 stem

Voor een overzicht van alle sausen op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie