Crème Brulée

Crème Brulée

Dit is het recept voor de traditionele bereiding van Crème Brulée.

Crème brûlée (letterlijk: gebrande room) is een custardachtig nagerecht, met daaroverheen een gekaramelliseerde laag suiker. De precieze oorsprong van het gerecht is onbekend. Het kan afkomstig zijn uit Frankrijk, Groot-Brittannië of Catalonië. De traditionele crème brûlée bestaat uit custard gemaakt van room, suiker en eieren, op smaak gebracht met vanille.

Na het maken van de custard wordt deze in kleine schaaltjes gestort om af te koelen. Vlak voor het opdienen wordt de pudding met een laagje suiker bestrooid en vervolgens verhit met een kleine gasbrander. Karamelliseren onder bijvoorbeeld de grill is ook mogelijk, maar onverstandig omdat de crème brûlée zelf hierdoor ook warm wordt. Crème brûlée dient koud geserveerd te worden met een knapperige bovenkant. De suiker moet zo egaal mogelijk gesmolten zijn en mag absoluut niet verbrand zijn, omdat dit een bittere, vieze smaak geeft. Na het karamelliseren moet het nagerecht direct worden opgediend. Wanneer de crème na het branden van de suiker te lang blijft staan, neemt de suikerlaag vocht op uit de crème en wordt weer zacht, terwijl het aantrekkelijke van dit gerecht nu juist het contrast tussen de glasharde suikerlaag en romig-zachte vla is.

Crème Brulée

Klassieke bereiding van een klassiek dessert: Crème Brulée
Voorbereidingstijd30 minuten
Totale tijd3 uur 30 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Frans
Porties: 4 personen
Calorieën: 559kcal

Ingrediënten

  • 0,5 liter room
  • 125 gram suiker voor de Crème
  • 60 gram suiker om te karamelizeren
  • 4 eierdooiers
  • 15 gram Vanille -extract of vanillestok
  • 1 dl Baileys eventueel

Instructies

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor tot 150 graden.
  • Doe eierdooiers in een grote tas. Klop de eieren luchtig.
  • Meng de room en de suiker voor de crème in een steelpan.
  • Indien je een vanillestok gebruikt, snij in tweeën en schraap merg in de room. Doe ook schil in room. Meng eventueel het vanille-extract door de room als je dit gebruikt.
  • Verwarm de room tot aan kookpunt. (Haal nu eventueel de vanillepeulen eruit)
  • Doe een kleine beetje room in de tas met eieren en klop goed. Herhaal dit tot alle room bij de eieren is.
  • Doe het mengsel in 4 platte potjes en bedek met aluminiumfolie.
  • Plaats de potjes in een schaal en plaats die schaal in het midden van de oven.
  • Giet kokend (!) water in de schaal tot de potjes voor 1/2 onder staan.
  • Laat ongeveer 30 minuten in oven staan tot het eierroommengsel enigszins vast is.
  • Laat minstens 2 tot 3 uur afkoelen in frigo. Pas nu zal het mengsel volledig opstijven.

Afwerking

  • Verdeel de suiker egaal over de potjes.
  • Smelt de suiker met een vlammenbrander door de brander continue te bewegen tot de suiker gesmolten is en bruin ziet met blaasjes.
  • Dien dan onmiddellijk op.

Uitrusting

Oven
Gasbrander

Notities

Gebruik bruine suiker om te karamelizeren.
Voeg 1 dl Baileys toe aan de créme anglaise alvorens in de potjes te doen.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 559kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwit: 27g | Vet: 97g
4.75 van 4 stemmen

Voor een bereiding van Crème Brulée uit de thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle nagerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *