Tomaat-garnaal (in de volksmond vaak benoemd in het Frans: ’tomate-crevettes’) is een gerecht dat bekend staat als een specialiteit uit de Belgische keuken. Het bestaat uit een uitgeholde, al dan niet gepelde tomaat, opgevuld met grijze garnalen en mayonaise. Het wordt meestal geserveerd als voorgerecht, en is populair bij speciale gelegenheden zoals feestdagen.
Tomaat-Garnaal
Tomaat gevuld met grijze garnalen en mayonaise
Porties: personen
Calorieën: 83kcal
Ingrediënten
- 6 tomaten
- 150 gram gepelde grijze garnalen
- 1,5 eetlepel ketchup
- 1 krop sla
- 1 handvol peterselie
Voor de mayonaise
- 2 eierdooiers
- 1 koffielepel mosterd
- 250 ml olie
- 1 eetlepel citroensap of witte wijnazijn
- 1 snufje peper
- 1 snufje zout
Instructies
Maak de mayonaise
- Doe de eierdooiers en mosterd in een kom (bij voorkeur met holle bodem).
- Roer de eierdooier en de mosterd met een garde voorzichtig door elkaar.
- Klop er dan straalsgewijs de olie onder. Blijf gelijkmatig en in eenzelfde richting rustig roeren.
- Ga door tot het mengsel (liaison) gebonden is.
- Doe er dan de azijn of het citroensap bij. Kruid naar smaak met peper en zout.
Prepareer de tomaten
- Voor alle tomaten: Haal het kroontje uit de tomaat en snij er een rondje rond. Maak een kruisje aan de andere kant van de tomaat.
- Breng een kommetje water aan de kook.
- Doe, een voor een de tomaten in het kokend water. Als je het velletje ziet loskomen, haal die er uit met een vork en hou ze onder koud stromend water. Doe nu al het vel van de tomaat.
- Snij van iedere tomaat het kapje af (aan de andere kant van het kroontje)
- Haal met de achterkant van een koffielepeltje de zaadlijsten en de zaadjes uit de tomaten.
- Meng de mayonaise en de ketchup. meng er ook de garnalen door.
- Vul de tomaatjes op met de garnalenmengeling en doe de kapjes er weer op.
- Bedek de bordjes met enkele slabladeren en plaats de tomaat erop.
- Garneer met wat gesneden peterselie.
Voedingswaarden per Portie
Calorieën: 83kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwit: 5g | Vet: 6g
Voor een overzicht van alle voorgerechten op deze site, klik hier.