Witloofkroketten

Kroketten van witloof met ham

Dit recept voor Kroketten van witloof met ham is gebaseerd op dit recept van Dagelijkse kost. Dit is een recept op basis van een stevige bechamelsaus. Andere recepten vertrekken van aardappelpuree als basis.

De kroket wint snel aan populariteit in Vlaanderen. Je ziet ze in verschillende verschijningsvormen en met verschillende vullingen. Dus waarom geen witloof?

In België wordt met een kroket meestal een aardappelkroket bedoeld, die alleen uit aardappelpuree in een jasje van paneermeel bestaat. Deze kroket wordt er meestal gegeten als basisvoedsel (ter vervanging van bijvoorbeeld aardappelen, pasta of rijst). Kroketten worden over het algemeen slechts geserveerd bij speciale gelegenheden. Ze zijn meestal langwerpig, maar er bestaan ook andere vormen, zoals ronde, of kroketten in de vorm van een dennenappel. Naast de aardappelkroket worden in België ook vaak kaaskroketten, vleeskroketten, kipkroketten en garnaalkroketten gegeten. In Nederland wordt met een kroket meestal een vleeskroket bedoeld, doorgaans van rund- of kalfsvlees. Kroketten van witloof met ham zijn minder populair, maar misschien brengt dit recept daar verandering in. En tot slot, probeer dit gerecht te maken met grondwitloof. En voor wie het vegetarisch wil, de ham kan gerust weg gelaten worden.

Mogelijks worden deze Kroketten van witloof met ham in les 5 van de kookcursus Een Beetje Beter gemaakt. Als we tenminste niet kiezen voor de Kaaskroketten.

Kroketten van witloof met ham

Kroketten van witloof met ham
Gang: Borrelhapje, Voorgerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: Kroketten
Porties: 6 personen
Calorieën: 416kcal

Ingrediënten

  • 2 stronken witloof
  • 150 gram gekookte ham
  • 65 gram Emmentaler
  • 65 gram Parmezaanse kaas
  • 175 gram bloem
  • 120 gram boter
  • 375 ml melk
  • 1 blaadje gelatine
  • 1 citroen
  • neutrale olie
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 2 eieren
  • 100 gram paneermeel
  • 1 bosje krulpeterselie

Instructies

Maak de kroketten

  • Rasp de Emmental en de Parmezaan.
  • Snijd de ham in kleine blokjes.
  • Verwijder het achterste harde deel van het witloof en snipper de rest van de stronken fijn.
  • Verwarm 20 gram boter in een pan en laat het stoven tot het witloof gekarameliseerd is. Verwijder dan, indien nodig, zo veel als mogelijk van het vocht. Bewaar dit vocht.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Smelt 100 gram boter en roer er evenveel bloem door. Laat even bakken. Giet de melk en het vocht van het gebakken witloof bij de roux en roer tot een stevige bechamelsaus.
  • Knijp de gelatine uit en doe de uitgeknepen blaadjes bij de saus.
  • Roer nu de kazen door de saus.
  • Doe het witloof en de ham bij de saus.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Knijp er het sap van ¼ citroen bij.
  • Splits 1 ei(eren) en roer de eierdooiers door de bereiding. Bewaar het eiwit om te paneren.
  • Vet een ovenschaal licht in met olie. Stort er de pâte in uit en dek af met huishoudfolie. Duw de folie tegen de pâte. Laat volledig opstijven in de koelkast.

Paneren van de kroketten

  • Doe 75 gram bloem in een bord en doe ook evenveel paneermeel in een ander diep bord. Doe de overige ei(eren) bij het bewaarde eiwit en klop los met een vork.
  • Vul een schaal met heet water. Snijd de pâte in 18 blokjes en dompel het mes tussen de snijbeurten in het hete water. Rol tot balletjes.
  • Haal de balletjes eerst door de bloem, dan door de losgeklopte eieren en ten slotte door het paneermeel. Wanneer je alleen bent gebruik je best één hand voor de bloem en het ei en de andere hand voor het paneermeel. Duw de bolletjes bij dit paneren enigszins plat. Laat de kroketten opstijven in de koelkast of diepvriezer.

Afwerking

  • Verwarm de friteuse tot 180 °C.
  • Frituur de kroketten in ongeveer 5 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Verwijder de steeltjes van de peterselie en doe die eveneens 1 minuut in de olie, maar dit keer aan 200 graden.
  • Serveer de kroketten met wat peterselie en een kwartje citroen.

Uitrusting

Frituurpan
Vershoudfolie
Ovenschotel

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 416kcal | Koolhydraten: 33g | Eiwit: 22g | Vet: 20g
5 van 8 stemmen

Voor een overzicht van alle voorgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *