Het geheim van goede kaaskroketten zit hem in de kwaliteit van de gebruikte kaas. Bijna alle harde kazen zijn geschikt om kaaskroketten te maken. Een zachte kaas verhoogt het risico op een té lopend mengsel in de kroket. Wil je extra veel smaak, dan zijn oude kazen de beste keuze. Persoonlijk verkiezen wij een mengeling van Parmezaanse (voor de smaak) en Emmentaler (voor de smeuïgheid).
Een goede kaaskroket moet krokant zijn aan de buitenkant en smeuïg van binnen zijn. Bovendien mag ze niet barsten tijdens het bakken. Het vergt een beetje aandacht tijdens de bereiding, maar moeilijk kan je dit recept niet noemen.
Mogelijks worden deze kaaskroketten in les 5 van de kookcursus Een Beetje Beter gemaakt. Als we tenminste niet kiezen voor de Kroketten van Ham en Witloof.
Kaaskroketten
Ingrediënten
Voor de vulling
- 350 ml melk
- 100 gram boter
- 100 gram vloeiende bloem
- 6 gram gelatine
- 150 gram Emmentaler kaas
- 150 gram Parmezaanse kaas
- 1 snuifje pezo
- 1 snuifje nootmuskaat
- 1 citroen
Om te paneren
- 1 (ei)eren
- 100 gram bloem
- 150 gram paneermeel
Voor de afwerking
- 1 bosje bosje peterselie
- 1 citroen
Instructies
Voorbereiding
- Rasp de kazen fijn.
- Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
- Smelt de boter in een pan en voeg er eenzelfde gewicht bloem bij. Laat nu een 4-tal minuten op een laag vuur staan zodat de bloemsmaak verdwijnt. Laat de bloem NIET bruin worden. Voeg dan de melk toe onder voortdurend roeren. Laat verder koken tot dikke (béchamel)saus.
- Doe nu de saus van het vuur af en doe de uitgeknepen gelatine bij de saus. Roer even.
- Doe nu de kazen bij de saus en meng goed.
- Doe er het sap van ½ citroen door.
- Doe er ook 1 eierdooier bij. Bewaar het eiwit om te paneren. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
- Doe het mengsel in een schotel zodanig dat het mengsel uitgesmeerd wordt. Doe er huishoudfolie over en druk deze goed aan.
- Laat afkoelen in de frigo. Indien mogelijk een nacht
- Snij het kaasmengsel (wanneer koud) in 18 blokjes. Maak er vervolgens bolletjes van.
- Doe 1 ei(eren ) bij het bewaarde eiwit en klop op met wat water.
- Haal nu ieder bolletje eerst door de bloem, dan door de losgeklopte eieren, tenslotte door het paneermeel. Duw een beetje plat bij het paneren.
- Laat nog minstens 1/2 uur in frigo.
Afwerking
- Bak de kroketten in olie van 170 graden.
- Verwijder de steeltjes van de peterselie en doe die eveneens 1 minuut in de olie, maar dit keer aan 200 graden.
- Serveer met plakjes citroen.
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle voorgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.