Het geheim van goede kaaskroketten zit hem in de kwaliteit van de gebruikte kaas. Bijna alle harde kazen zijn geschikt om kaaskroketten te maken. Een zachte kaas verhoogt het risico op een té lopend mengsel in de kroket. Wil je extra veel smaak, dan zijn oude kazen de beste keuze. Persoonlijk verkiezen wij een mengeling van parmezaanse (voor de smaak) en gruyère of emmentaler (voor de smeuïgheid).
Een goede kaaskroket moet krokant zijn aan de buitenkant en smeuïg van binnen zijn. Bovendien mag ze niet barsten tijdens het bakken. Het vergt een beetje aandacht tijdens de bereiding, maar moeilijk kan je dit recept niet noemen.
We maken deze kaaskroketten in les 5 van de kookcursus Een Beetje Beter.
Kaaskroketten
Ingrediënten
Voor de vulling
- 300 ml melk
- 50 gram boter
- 50 gram vloeiende bloem
- 6 gram gelatine
- 125 gram gruyère of emmentaler kaas
- 125 gram Parmezaanse kaas
- 1 snuifje pezo
- 1 snuifje nootmuskaat
Om te paneren
- 2 eieren
- 100 gram bloem
- 150 gram paneermeel
Voor de afwerking
- 1 bosje bosje peterselie
- 1 citroen
Instructies
Voorbereiding
- Rasp de kazen fijn.
- Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
- Smelt de boter in een pan en voeg er eenzelfde gewicht bloem bij. Laat nu een 4-tal minuten op een laag vuur staan zodat de bloemsmaak verdwijnt. Laat de bloem NIET bruin worden. Voeg dan de melk toe onder voortdurend roeren. Laat verder koken tot dikke (béchamel)saus.
- Doe nu de saus van het vuur af en doe de uitgeknepen gelatine bij de saus. Roer even.
- Doe nu de kazen bij de saus en meng goed.
- Kruid met pezo en nootmuskaat.
- Doe het mengsel in een schotel zodanig dat het mengsel uitgesmeerd wordt met een hoogte van 2,5 cm.
- Laat afkoelen in de frigo. Indien mogelijk een nacht
- Snij het kaasmengsel (wanneer koud) in rechthoeken van 10 op 2,5 cm.
- Klop eieren op met wat water.
- Haal nu ieder rechthoekje eerst door de bloem, dan door de losgeklopte eieren, tenslotte door het paneermeel.
- Doe dan nog eens de vorige stap (11): haal opnieuw de kroketten door de eieren en het paneermeel.
- Laat nog minstens 1/2 uur in frigo.
Afwerking
- Bak de kroketten in olie van 170 graden.
- Doe de peterselie eveneens 1 minuut in de olie, maar dit keer aan 200 graden.
- Serveer met plakjes citroen.
Uitrusting

Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle voorgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.