Gratin dauphinois is volgens Wikipedia een ovenschotel uit de traditionele regionale Franse keuken op basis van aardappelen en crème fraîche. De oorsprong van het gerecht is de historische regio van de Dauphiné die ook in de naam vermeld wordt.
De eerste maal dat het gerecht vermeld wordt is in de beschrijving van een feestmaal dat Charles-Henri, graaf van Clermont-Tonnerre en luitenant-generaal van de Dauphiné, aanbiedt aan de notabelen van de stad Gap op 12 juli 1788. Het aardappelgerecht werd toen geserveerd bij gebraden ortolanen.
Gratin dauphinois wordt bereid door dun gesneden ongekookte geschilde aardappelschijfjes en room in een beboterde schaal ingewreven met look langzaam tot koken te brengen in een oven. Daarbij is het van belang om alle schijfjes even dik te snijden zodat ze alle even gaar worden. Vele variaties van het gerecht bestaan, en ook de afwerking verschilt. Veelal wordt gemalen kaas boven op de schotel nog tot smelten gebracht, om zo een gegratineerde schotel te bekomen maar dit maakt geen deel uit van het basisgerecht, en behoort eerder tot de receptuur van de verwante gratin savoyard.
Dit gerecht wordt bereid in les 5 van de Kookcursus Een Beetje Beter.
Gratin Dauphinois
Ingrediënten
- 1,5 kg aardappelen
- 75 gram boter
- 1 teentje knoflook
- 450 ml volle melk
- 350 ml room, 35% vetgehalte
- 125 gram gemalen kaas
- 1 beetje pezo
- 1 snuifje nootmuskaat
Instructies
Voorbereiding
- Schil de aardappelen dan en snij ze in plakken van 2 mm dik.
- Smeer een vuurvaste schotel in met look en boter.
- Doe de aardappelplakken dakpansgewijs in de schotel.
- Kruid met peper, zout en nootmuskaat (=assaisonner).
- Meng de room en melk en giet over de aardappelen (tot aardappelen juist onder staan).
- Strooi de gemalen kaas erover.
- Leg bovenop nog enkele klontjes boter.
- Plaats de schotel voor ongeveer 1 uur en 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°.
- Controleer of de aardappelen gaar zijn.
Afwerking
- Zet desnoods nog eventjes onder de grill tot de kaas gekorst is
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier
Très beau site, merci pour le gratin dauphinois, mooie recept
Merci pour les compliments Carlos