Een dame blanche is een nagerecht met vanille-ijs waar warme chocoladesaus overheen wordt geserveerd. Soms wordt de saus apart geserveerd. Een variant op de dame blanche is de dame noir: chocolade-ijs geserveerd met een saus van witte chocolade.
Dit gerecht werd gecreëerd door de beroemdste Franse chef ooit, Auguste Escoffier. Voor meer informatie over de zoon van een smid, die beschouwd wordt als de vader van de moderne Franse keuken, klik hier. Hij was tevens een echte operaliefhebber, en hij was op een avond gaan kijken naar een operette uit 1825 van de Franse componist Francois Boieldieu. Die operette is gebaseerd op de roman ‘Guy Mannering’ van Walter Scott, de auteur die ook Ivanhoe schreef. De naam van de Operette: La dame Blanche.
Wie is nu die ‘Dame blanche’? Ze is de ‘White Lady’ in de roman van die Walter Scott, een geestesverschijning zeg maar. Een welgezind vrouwelijk spook eigenlijk. Escoffier was danig onder de indruk van de operette dat hij een dessert naar het muziekstuk noemde.
Dame Blanche
Ingrediënten
- 1 liter stracciatella-ijs
- 150 gram donkere chocolade
- 90 gram melk
- 30 gram room
- slagroom (Facultatief)
Instructies
Bereiden van Chocoladesaus
- Melk en room verwarmen tot net onder het kookpunt.
- Chocolade in stukjes toevoegen. Kort maar krachtig roeren, tot een homogene massa verwerken.
- Eventueel door een zeef gieten.
Afwerking
- Zorg voor goed gekoelde coupes. Daarin 3 bollen stracciatella-ijs scheppen.
- Overgieten met de warme chocoladesaus.
Notities
Voedingswaarden per Portie
Klik hier voor een recept om zelf roomijs te maken. En hier voor een recept voor roomijs zonder eieren.
Voor een overzicht van alle nagerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.