Eieren in cocotte met Zalm en Spinazie

Eieren in cocotte met zalm & spinazie

Dit recept voor Eieren in cocotte met zalm & spinazie is een klassieker uit de Franse keuken. Het gaat om een bereiding van eieren die in een bain marie of warmwaterbad gegaard worden in een ramequin of hitte- bestendig potje. Overigens heeft cocotte meerder betekenissen. Een vrouw van licht zeden is er een van, maar hier gaat het wel degelijk om een vuurvast schoteltje, zonder deksel evenwel.

De cocotte is een kleiner dan gemiddeld pannetje, wat goed te gebruiken is voor jouw gestoofde gerechten. Deze pannen kunnen hoge temperaturen goed weerstaan. De standaard vorm voor de cocotte is rond, maar je kunt ook kiezen voor een ovaalvormige en voor de echte designfreaks; zelfs een vierkante! Naast de bovengenoemde materialen kun je ook kiezen voor de typische pannenmaterialen, zoals roestvrij staal en aluminium. Hierdoor wordt het misschien wel een mindere eyecatcher, maar matcht het in ieder geval wel met de rest van jouw kookgerei en accessoires! Naast de normale cocotte is er ook de mini cocotte. In tegenstelling tot zijn grotere broer is de mini variant gericht op de eenpersoons stoofgerechten. Dit doet het heel goed op gezamenlijke dineetjes, waarmee je een feestelijke sfeer wilt creëren. Serveer je gerecht in je cocotte!! Naast dat een cocotte het ideale pannetje is om de meest heerlijke gerechte in te bereiden, is een cocotte ook een heel stijlvol pannetje dat niet misstaat als serveerschaaltje op je eettafel.

Het bekendste recept voor het gebruik van een cocotte is de ’Oeufs en cocotte’, een recept dat zijn oorsprong in Frankrijk vindt. Dit recept geeft je een manier om lekkere eitjes met groente te serveren op brood, rijkelijk aangevuld met ham, bieslook en crème fraîche. En dan is dat slechts één van de vele recepten! Dat wordt dus lekker smullen, met je cocotte!


Op dit basisrecept voor eierpotjes kun je eindeloos variëren door je favoriete ingrediënten mee te garen. Paddenstoelen  met room en Parmezaanse kaas, gerookte zalm met crème fraîche en aspergepunten, hamblokjes met groene kruiden, witloof en ham, artisjokharten met zongedroogde tomaatjes en tonijn met reepjes geroosterde paprika. Kies zelf maar…

Dit recept wordt bereid in de eerste les van de kookcursus Een Beetje Beter

Eieren in cocotte met zalm & spinazie

Recept voor een typisch Frans voorgerechtje: Eieren in cocotte met zalm & spinazie
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd25 minuten
Gang: Voorgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: eieren in cocotte
Porties: 4 personen
Calorieën: 280kcal

Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 135 gram gerookte zalm
 • 125 gram room (2 eetlepels per persoon)
 • 1 beetje boter voor insmeren ramequins en roosteren van brood
 • 1 klein handje verse spinazieblaadjes
 • 1 eetlepel bieslook, zeer fijngesneden
 • 2 sneden geroosterd brood

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 160°C.
 • (Maak eventueel de soldaatjes: Bestrijk het brood met boter, bak in een pan en snij in reepjes).
 • Snij de spinazieblaadjes en zalm in reepjes.
 • Beboter de ovenvaste schaaltjes en strooi er wat zout en versgemalen zwarte peper in.
 • Bedek de bodem van elk potje met spinazie, schep er 1 eetlepel room over en de helft van de zalmreepjes. Breek hierover 1 ei en leg er de rest van de spinazie en zalm rond.
 • Schep de rest van de room in de potjes en plaats ze in een ovenschaal.
 • Zet de schaal in het midden van de oven. Giet er warm water bij tot de potjes bijna onderstaan. Kook in 10 à 15 minuten gaar.
 • Werk af met bieslooksnippers (en eventueel de soldaatjes) en serveer.

Uitrusting

Oven
vormpjes (cocottes) 150 ml

Notities

Serveer hierbij soldaatjes: dit zijn in reepjes gesneden krokant geroosterd brood

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 280kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwit: 10g | Vet: 25g
5 van 4 stemmen

Voor een overzicht van alle voorgerechten op deze site, klik hier.

2 gedachten over “Eieren in cocotte met zalm & spinazie”

 1. Dag Patrick,
  Is de room en de vulling van het potje dan heel lopend? Is het dan niet beter om er een broodje bij te serveren?
  Groeten
  Hilde, Annie’s collega

  1. Hilde,
   dat valt wel mee. tenslotte gaat het maar om 2 el die enigszins indikt en mengt met spinazie. mengt ook met eierdooier. En het mag een beetje lopen: daar zijn de soldaatjes voor. wil je het minder lopend, dan kun je culinaire room gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *