Eieren in cocotte met zalm & spinazie

Eieren in cocotte met zalm & spinazie

Dit recept voor Eieren in cocotte met zalm & spinazie is een klassieker uit de Franse keuken. Het gaat om een bereiding van eieren die in een bain marie of warmwaterbad gegaard worden in een ramequin of hitte- bestendig potje. Overigens heeft cocotte meerder betekenissen …

Op dit basisrecept voor eierpotjes kun je eindeloos variëren door je favoriete ingrediënten mee te garen. Paddenstoelen  met room en Parmezaanse kaas, gerookte zalm met crème fraîche en aspergepunten, hamblokjes met groene kruiden, artisjokharten met zongedroogde tomaatjes en tonijn met reepjes geroosterde paprika. Kies zelf maar…

Dit recept wordt bereid in de eerste les van de kookcursus Een Beetje Beter

Eieren in cocotte met zalm & spinazie

Recept voor een typisch Frans voorgerechtje: Eieren in cocotte met zalm & spinazie
Bereidingstijd25 min
Totale tijd25 min
Gang: Voorgerecht
Keuken: Frans
Porties: 4 personen
Calorieën: 280kcal

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 4 plakjes gerookte Noorse zalm
  • 125 gram room (2 eetlepels per persoon)
  • 1 beetje boter voor insmeren ramequins en roosteren van brood
  • 1 klein handje verse spinazieblaadjes
  • 0,5 el fijngesneden bieslook
  • 2 sneden geroosterd brood

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • (Eventueel: Rooster het brood in ene pan met boter en snij en reepjes)
  • Snij de spinazieblaadjes en zalm in reepjes.
  • Beboter de ovenvaste schaaltjes en strooi er wat zout en versgemalen zwarte peper in.
  • Bedek de bodem van elk potje met spinazie, schep er 1 eetlepel room over en de helft van de zalmreepjes. Breek hierover 1 ei en leg er de rest van de spinazie en zalm rond.
  • Schep de rest van de room in de potjes en plaats ze in een warmwaterbad.
  • Zet de schaal in het midden van de oven en kook in 10 à 15 minuten gaar.
  • Werk af met bieslooksnippers en serveer.

Uitrusting

Oven

Notities

Serveer hierbij soldaatjes: dit zijn in reepjes gesneden krokant geroosterd brood

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 280kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwit: 10g | Vet: 25g
5 van 1 stem

2 gedachten over “Eieren in cocotte met zalm & spinazie”

  1. Dag Patrick,
    Is de room en de vulling van het potje dan heel lopend? Is het dan niet beter om er een broodje bij te serveren?
    Groeten
    Hilde, Annie’s collega

    1. Hilde,
      dat valt wel mee. tenslotte gaat het maar om 2 el die enigszins indikt en mengt met spinazie. mengt ook met eierdooier. En het mag een beetje lopen: daar zijn de soldaatjes voor. wil je het minder lopend, dan kun je culinaire room gebruiken.

Geef een reactie