Recept voor Koninginnenhapje, ook wel vol au vent genoemd. Vol-au-vent is een onvervalste Belgische klassieker die op de kaart van bijna elke bistro, taverne of brasserie terug te vinden is. Toegegeven, de benaming kan al wel variëren tussen bouchée à la reine, koninginnenhapje of simpelweg vol-au-vent. Deze vlaggen dekken nochtans meestal wel degelijk dezelfde populaire lading. Wat wij in België kennen als vol-au-vent is een overheerlijke kippenragout, die meestal wordt geserveerd in een luchtig bladerdeeggebakje. Het is ook dit laatste gebakje waaraan het gerecht zijn naam dankt. De oorspronkelijke vol-au-vent werd in de vroege negentiende eeuw bedacht door Marie-Antoine (of Antonin) Carême. Het opzet van deze Franse chef was een alternatief te creëren voor de kruimel- en korstdegen, die toen meestal werden gebruikt om pasteien te bakken. De bereiding van pasteien met een licht bladerdeeg, resulteerde in baksels die zo licht waren dat ze op de wind konden wegvliegen. De term vol-au-vent was geboren.
Weetje: Enkel in België en Zwitserland wordt de term vol-au-vent puur gebruikt om de populaire kippenragout aan te duiden. In Frankrijk bijvoorbeeld duidt de term nog steeds op het bladerdeeggebak en kan dit met heel wat verschillende vullingen worden gecombineerd. Wie nog meer wil weten over wat een koninginnenhapje is, kan hier klikken.
De kip kan het best gekookt worden in een hogedrukpan of snelkookpan omdat op die manier een veel smakelijker bouillon bekomen wordt.
Deze bereiding kan ook gemakkelijk ingevroren worden. Met de overblijvende bouillon kan een goede kippensoep gemaakt worden. Kook daarvoor wat verse groenten julienne in de overgebleven bouillon en voeg er ook wat gekookte kippenblokjes aan toe.
Indien je geen hogedrukpan hebt kun je de kip ook klaarmaken in een normale kom. Laat in dit geval zachtjes minimum anderhalf uren garen.
In plaats van de saus met bouillon te maken kan er ook een béchamelsaus gemaakt worden met 50 gram bloem, 50 gram boter en een halve liter melk.
Koninginnenhapje
Ingrediënten
- 1 kip
- 500 gram soepgroenten , zoals wortel, prei, selder en ajuin
- 30 gram boter om groenten aan te stoven
- 250 gram champignons
- 30 gram boter om champignonnen in aan te stoven
- 1 laurierblad
- 1 beetje peterseliestengels
- 1 takje tijm
- 100 gram gemengd gehakt, facultatief
Voor de béchamelsaus
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 1 dl room
- 1 snuifje Peper ,versgemalen
- 1 snuifje zout
- 1 snuifje nootmuskaat ,versgemalen
Instructies
- Maak de groenten schoon, snijd ze in grove stukken en zet aan in de boter in een hoge druk kookpot met regeling op hoge druk. Leg er de kip op en giet er water bij tot de kip onder staat.
- Breng aan de kook en laat nog 30 minuten koken op hoge druk wanneer deze bereikt is. Laat dan de stoom af op natuurlijke wijze. Neem de kip uit de pot, zeef de bouillon en meet er een halve liter van af.
- Snijd de champignons in plakjes en smoor ze gaar in boter.
- Maak de béchamelsaus: Smelt de boter in de sauspan, roer er de bloem bij en klop er de bouillon door. Klop en kook totdat je een mooie gladde saus hebt. Roer dan de room door de saus.
- Snijd het vlees van de kip in kleine stukjes en roer samen met de champignons door de saus. Breng op smaak met peper en zout.
- Facultatief: Maak kleine balletjes van het gehakt en kook die even in wat bouillon. Voeg die toe bij de kip in de saus.
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier. Voor een overzicht van alle gerechten die klaargemaakt worden in een hogedrukpan, klik hier.
heel lekker!
Saai van smaak
Voldoende peper en zout gebruikt ? Je kunt er ook wat currypoeder aan toevoegen.
Er moeten in ieder geval nog gehaktballetjes bij ! En de kip koken in een hogedrukpan is helemaal niet nodig. Niemand kookt daar nog mee. Is van grootmoeders tijd !
Monique, Bij een snelkookpan gaat het niet alleen sneller, maar ook de kleur en smaak blijven beter bewaard. De hedendaagse hoge drukpannen zijn ook niet-Amerikaanse dezelfde als die waarnaar je verwijst. Over de balletjes: dit is inderdaad een klassieke toevoeging, maar al te vaak een manier om op een goedkope manier het gerecht te pimpen.
Kan ik ook de kip in kippenfond koken? Zo ja hoeveel ml heb ik daar dan van nodig aub?
Dat kan zeker, maar is een duurdere oplossing. Één liter of 1000 ml moet volstaan