Koninginnenhapje

Koninginnenhapje

Recept voor Koninginnenhapje, ook wel vol au vent genoemd. De kip kan het best gekookt worden in een hoge druk kookpot omdat op die manier een veel smakelijker bouillon bekomen wordt.

Deze bereiding kan ook gemakkelijk ingevroren worden.

Met de overblijvende bouillon kan een goede kippensoep gemaakt worden. Kook daarvoor wat verse groentenjulienne in de overgebleven bouillon en voeg er ook wat gekookte kippenblokjes aan toe.

Indien geen hoge druk kookpot kan de kip ook klaar gemaakt worden in een normale kom. Laat in dit geval zachtjes minimum anderhalf uren garen.

In plaats van de saus met bouillon te maken kan er ook een béchamelsaus gemaakt worden met 50 gram bloem, 50 gram boter en een halve liter melk.

Koninginnenhapje

aka Vol Au Vent
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 10 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 561kcal

Ingrediënten

  • 1 kip
  • 500 gram soepgroenten , zoals wortel, prei, selder en ajuin
  • 30 gram boter om groenten aan te stoven
  • 250 gram champignons
  • 30 gram boter om champignonnen in aan te stoven
  • 1 Laurierblad
  • 1 beetje peterseliestengels
  • 1 takje tijm

Voor de béchamelsaus

  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 1 dl room
  • 1 snuifje Peper ,versgemalen
  • 1 snuifje zout
  • 1 snuifje nootmuskaat ,versgemalen

Instructies

  • Maak de groenten schoon, snijd ze in grove stukken en zet aan in de boter in een hoge druk kookpot met regeling op hoge druk. Leg er de kip op en giet er water bij tot de kip onder staat.
  • Breng aan de kook en laat nog 20 minuten koken op hoge druk wanneer deze bereikt is. Laat dan de stoom af op natuurlijke wijze. Neem de kip uit de pot, zeef de bouillon en meet er een halve liter van af.
  • Snijd de champignons in plakjes en smoor ze gaar in boter.
  • Maak de béchamelsaus: Smelt de boter in de sauspan, roer er de bloem bij en klop er de bouillon door. Klop en kook totdat je een mooie gladde saus hebt. Roer dan de room door de saus.
  • Snijd het vlees van de kip in kleine stukjes en roer samen met de champignons door de saus. Breng op smaak met peper en zout.

Uitrusting

Hoge Druk Kookpot

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 561kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwit: 44g | Vet: 41g
5 van 1 stem

1 gedachte over “Koninginnenhapje”

Geef een reactie