Sauce Vierge

Sauce Vierge

Sauce vierge is hét tegengeluid voor al die moddervette, zware sauzen uit de traditionele Franse keuken.

De saus werd in de jaren 1980 populair gemaakt door Michel Guérard, een Franse chef-kok en een van de grondleggers van de nouvelle cuisine en de uitvinder van de cuisine minceur, uit Eugénie-les-Bains, Aquitaine, in het zuidwesten van Frankrijk; de saus is sindsdien een moderne klassieker geworden.

In zijn oorspronkelijke vorm was de saus bedoeld als mediterrane bereiding en bevatte hij veel knoflook. Hij werd warm of koud geserveerd nadat de kruiden in de olie waren getrokken. Deze saus is lekker bij vis, maar ook bij kip en pasta. Een saus die je goed bij de barbecue kunt serveren dus.

Sauce Vierge

Sauce Vierge, een lichte tomatensaus
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd15 minuten
Gang: Saus en Dressing
Keuken: Frans
Trefwoord: Saus
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 12 kleine rijpe tomaten, van verschillende kleur
  • 2 tenen knoflook geplet
  • 240 ml extra vierge olijfolie
  • Vers citroensap naar smaak
  • Zout & peper
  • 1 flinke hand verse kruiden, grof gehakt (bv. basilicum, koriander, dragon, bieslook, peterselie)

Instructies

  • Hak de tomaten in grove stukken en doe ze met de zaadjes en al in een grote kom.
  • Meng met de olijfolie, de gehakte kruiden, de geplette knoflooktenen, een scheutje citroensap en wat zout.
  • Laat het één à twee uurtjes ‘marineren’, op kamertemperatuur.
Nog geen beoordelingen

Voor een overzicht van alle sausen op de site van Een Beetje Beter, klik hier

3 gedachten over “Sauce Vierge”

    1. Ik ken uw bron niet, maar ik zou het gebruik van paraffine olie ten zeerste afraden. Deze olie is niet echt om te eten . De enige uitzondering die ik vond was in kleine hoeveelheden tegen constipatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept