Hutsepot is een typisch Vlaamse stoofschotel. Het gerecht is een samenspel van allerlei wintergroenten en brokken vlees, waarvan de keuzes en onderlinge hoeveelheden naar believen en beschikbaarheid worden aangepast. Om het in de woorden van Louis Paul Boon te zeggen: “Elke streek in Vlaanderen heeft zijn eigen hutsepot, maar waar je ook komt of je voeten onder tafel steekt, je krijgt iets waar je duim en vingeren bij aflikt.”
De bereiding is vrij eenvoudig, maar de volgorde van het toevoegen van de ingrediënten is van belang:
- Wat boter smelten en laten bruinen.
- Eén of meerder soorten vlees toevoegen:
- Aardappelen, en minstens drie soorten vrij harde groenten toevoegen: eerst de hardste als winterwortel en aardappel, daarna spruiten, knolselderij, raap, pastinaak, selder, prei, ui en sjalot toevoegen, ten slotte de zachtste kool (witte kool, savooikool).
Men vindt aardig wat vrijheid van samenstelling en bereiding naargelang de familiale tradities en gastronomische aspiraties. En neen, hutsepot is niet de Vlaamse naam voor het Nederlandse hutspot. Dit laatste komt meer overeen met wat wij in Vlaanderen stoemp noemen en waarvan je hier ons recept vind. Meer over het onderscheid tussen hutspot en hutspot kun je hier vinden.
Hutsepot
Ingrediënten
- 1 kg varkensvlees hespgebraad bvb
- 500 gram wortelen
- 2 uien
- 500 gram spruitjes
- 500 gram groene boontjes
- 1 kg aardappelen
- 1 blik Erwtjes
- 0,5 groene kool
- 2 grote laurierbladen
- peper en zout
- 50 gram boter
- 15 cl bouillon
Instructies
- Snij het vlees in blokjes van 4 cm.
- Maak de groenten klaar:
Pel de uien, snij in twee en snij in schijfjes.
Doe de buitenste rand van de spruitjes.
Snij de topjes van de boontjes en snij in twee.
Schil de worteltjes en snij in stukjes van 4 cm.
Schil de aardappelen en snij in stukjes van 4 cm.
Doe de buitenste blaadjes van de groene kool en snij in dunne reepjes. - Doe de boter in een grote kookpot en laat smelten en bruinen. Bak dan het vlees aan tot rondom mooi gekorst. Bestrooi dan met peper en zout naar smaak.
- Doe uien in pan en laat nog 2 minuten mee stoven.
- Doe dan de wortelen, spruitjes en boontjes en aardappelen en laurierbladen in de pan. Roer goed dooreen. Giet bouillon in de pan.
- Leg na 15 minuten de groene kool boven de andere groenten en laat nog 1 uur verder stoven.
- Roer groenten goed dooreen en giet de uitgelekte erwtjes bovenop. Laat nog 15 minuten stoven. Dien op.
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle andere hoofdgerechten op de site van Een Beetje Beter, klik hier.
Er staat boter (te smelten) en 15 cl bouillon als vloeistof. Wanneer echte Vlaamse vloeistof er in ? bv. Bier licht, donker, Cider (beetje) ? groet
Bij een klassieke bereiding van hutsepot ontbreekt een echte Vlaamse vloeistof. Maar niets belet je dat toe te voegen. Ik zou dan opteren voor een licht biertje. Wel opletten dat je bereiding niet te bitter wordt.
Zeer smakelijk, het vlees kan ,varken ,rund ,schaap allemaal even goed. De dag er na nog smakelijker ,met een beetje fijngesnipperde ajuin en een biertje.