Stoemp met verse worst

Stoemp met verse worst

Recept voor Stoemp met verse worst.

Stoemp met verse worst is een echt Brussels volksgerecht. Al staat de eeuwenoude klassieker tegenwoordig op de kaart van heel wat hippe cafés en restaurants. De benaming ‘stoemp’ komt van het werkwoord stoempen,een dialectwoord voor stampen (in de betekenis van pletten). Stoemp is een typisch armemensengerecht. Het vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in Nederland, de bakermat van de meest geschikte stoempaardappel, het bintje. In de volkskeuken waar de werkman ’s middags naar huis kwam om warm te eten, was stoemp iets wat dagelijks op het menu kwam. Vlees, aardappelen, groenten en vleessaus werden samen op één bord geserveerd en geplet. Stoemp was dus eerder een serveerwijze dan een echt gerecht.
Stoemp is grover van structuur dan puree. De aardappelen en groente worden na het koken niet fijn, maar in grove stukken geprakt. Daarna wordt het geheel op smaak gebracht met wat witte peper, een snuf zout en desgewenst wat nootmuskaat en verse peterselie. Ook de verhoudingen in stoemp zijn anders. Waar bij puree een hoofdrol is weggelegd voor de aardappel, gaat het bij stoemp voor een meer evenwichtige balans tussen aardappelen en groentjes. Meer over stoemp kun je hier lezen.

Stoemp met verse worst

Recept voor het bereiden van stoemp met verse worst
Totale tijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 880kcal

Ingrediënten

  • 4 wortelen geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 1 preistengel in fijne schijfjes gesneden
  • 6 grote aardappelen in stukken gesneden
  • 1 ui in blokjes gesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 4 verse worsten
  • 150 gram blokjes vers spek
  • versgemalen peper
  • zout
  • boter
  • 20 cl kippenbouillon.

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water.
  • Stoof de prei en wortelen in boter met de ui en de knoflook.
  • Bak ondertussen in een pan de spekjes gaar.
  • Verwarm de bouillon.
  • Als de groenten gaar zijn doe er dan de aardappelen en de bouillon bij. Alles fijnprakken met een pureestamper.
  • Doe er het spek en peper en zout naar smaak bij.
  • Bak de verse worsten (Begin hiermee 5' nadat het water voor de aardappelen kookt) in boter en leg ze op de stoemp. Giet de braadjus op de stoemp. Dien de stoemp heet op.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 880kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwit: 56g | Vet: 63g
4.6 van 5 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie