Kip Tandoori

Kip Tandoori

Kip tandoori is een gerecht met kippenpoten of kipfilets, gemarineerd in tandoorisaus. Na het marineren worden deze samen met veel ui in een oven gebakken of gegrild. Het geheel wordt vervolgens geserveerd met rijst. Goede kip tandoori is krokant aan de buitenkant en zacht van binnen. Het gerecht zou in de eerste helft van de 20-ste eeuw bedacht zijn door een kok in Pesjawar. Nadat de man na de deling van India naar Delhi verhuisde zou het een plaats hebben gekregen in de Indiase keuken.

Tandoori (ook wel tandoori masala genoemd) is een saus die in verscheidene vormen al duizenden jaren in India wordt gebruikt. Het is een mengeling van yoghurt, gember, knoflook, peper, komijn en Garam Masala (een Indiaas mengsel van gemalen specerijen in ieder geval bestaande uit kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel).

Het woord tandoori komt van het Hindiwoord tandoor, dat kleioven betekent.

Kip Tandoori

Recept voor het bereiden van Kip Tandoori
Passieve Tijd1 dag
Totale tijd1 dag 1 uur
Gang: Voorgerecht
Keuken: Indiaas
Porties: 4 personen
Calorieën: 380kcal

Ingrediënten

  • 4 kipfilets zonder vel
  • 1 grote koffielepel Tandoori Masala kruiden
  • 300 gram natuuryoghurt
  • 100 gram tomatenblokjes

Instructies

Voorbereiding

  • Maak twee tot drie diepe insnijdingen in iedere filet.
  • Meng het poeder met de yogurt in een kom en doe er dan de kipfilets bij. Roer goed dooreen en dek af.
  • Laat 24 uur in de koelkast marineren

Afwerking

  • Haal de filets uit de youghurt en verwijder de marinade.
  • Wikkel iedere filet in aluminiumfolie en bak 30 minuten in een oven aan 190 graden.
  • Haal de filets uit de folie en bak nog even aan in een warme grillpan tot de filets mooi gekleurd zijn.
  • Meng de marinade aan met wat tomatenblokjes, warm even op en serveer die over de kipfilets.

Uitrusting

Oven met grill

Notities

Een alternatief voor het bakken in de oven is om de kipfilets gedurende 3 minuten te bakken op de hoogste stand in een dubbelzijdige contactgrill. (Dit vervangt punt 2 en 3 uit de afwerking)

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 380kcal | Koolhydraten: 4g | Eiwit: 65g | Vet: 10g
4.50 van 4 stemmen

Voor een overzicht van alle voorgerechten op de site van Een Beetje Beter  klik hier.

4.50 from 4 votes (4 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept