Kip tandoori is een gerecht met kippenpoten of kipfilets, gemarineerd in tandoorisaus. Na het marineren worden deze samen met veel ui in een oven gebakken of gegrild. Het geheel wordt vervolgens geserveerd met rijst. Goede kip tandoori is krokant aan de buitenkant en zacht van binnen. Het gerecht zou in de eerste helft van de 20-ste eeuw bedacht zijn door een kok in Pesjawar. Nadat de man na de deling van India naar Delhi verhuisde zou het een plaats hebben gekregen in de Indiase keuken.
Tandoori (ook wel tandoori masala genoemd) is een saus die in verscheidene vormen al duizenden jaren in India wordt gebruikt. Het is een mengeling van yoghurt, gember, knoflook, peper, komijn en Garam Masala (een Indiaas mengsel van gemalen specerijen in ieder geval bestaande uit kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel).
Het woord tandoori komt van het Hindiwoord tandoor, dat kleioven betekent.
Kip Tandoori
Ingrediënten
- 4 kipfilets zonder vel
- 1 grote koffielepel Tandoori Masala kruiden
- 300 gram natuuryoghurt
- 100 gram tomatenblokjes
Instructies
Voorbereiding
- Maak twee tot drie diepe insnijdingen in iedere filet.
- Meng het poeder met de yogurt in een kom en doe er dan de kipfilets bij. Roer goed dooreen en dek af.
- Laat 24 uur in de koelkast marineren
Afwerking
- Haal de filets uit de youghurt en verwijder de marinade.
- Wikkel iedere filet in aluminiumfolie en bak 30 minuten in een oven aan 190 graden.
- Haal de filets uit de folie en bak nog even aan in een warme grillpan tot de filets mooi gekleurd zijn.
- Meng de marinade aan met wat tomatenblokjes, warm even op en serveer die over de kipfilets.
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle voorgerechten op de site van Een Beetje Beter klik hier.