Butter Chicken uit Slowcooker

Butter Chicken uit Slowcooker

Dit recept voor Butter Chicken uit Slowcooker is afkomstig van de site Puur koken en kun je hier vinden. In hun recept heb je de keuze tussen twee uur marineren van het vlees of het vlees 1 nacht te laten marineren. Wij verkiezen om het vlees steeds een nacht te marineren. Wij zien geen reden om dit korter dan een nacht te doen aangezien het vlees malser wordt naargelang het langer marineert.

Butter chicken is een Indiase curry waarbij er veel boter gebruikt wordt. Vandaar de naam butter chicken. Tevens gebruiken we Griekse yoghurt, tomatensaus en kruiden. Deze combinatie zorgt voor een boterzachte kip in een boterzacht sausje. Het is mild pittig en daardoor ook erg geschikt voor kinderen. Deze curry onderscheidt zich van andere curries omdat er geen ui gebruikt wordt. (Al zijn er recepten die wel ui gebruiken). Vergelijkbaar met Chicken Tikka Masala is Butter Chicken een van de meest populaire curry’s in Indiase restaurants over de hele wereld. Aromatische gouden kip stukjes in een ongelooflijke romige kerrie saus. Malse en sappige kip dankzij een heerlijk gekruide yoghurt marinade en belachelijk eenvoudig te maken, zeker in een slowcooker.

Butter Chicken is in 1948 in Noord-India ontstaan. Dit gerecht werd voor het eerst gemaakt door Kundan Lal Gujral. Deze boterkip is ook bekend als “murgh makhani”: kip met boter. De meeste restaurants staan erom bekend dat ze grote hoeveelheden boter toevoegen, waardoor je je opgeblazen of ziek kunt voelen door de vettigheid.

Het beste aan het thuis bereiden van Butter Chicken is de ingrediëntenlijst. Elk ingrediënt is gemakkelijk te vinden in een kruidenierswinkel of supermarkt. Wanneer je zelf kippendijen ontbeent moet je rekening houden dat je na het ontbenen en het verwijderen van het vel maar 66% vlees overhoudt.

Butter Chicken uit Slowcooker

Butter Chicken bereid in een Slowcooker
Passieve Tijd5 uur
Totale tijd6 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Porties: 6 personen
Calorieën: 916kcal

Ingrediënten

  • 900 gram kippendijen
  • 60 gram boter

Voor de Marinade

  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 3 theelepels garam masala
  • 1,5 theelepel gemalen koriander
  • 1,5 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel chilipoeder, of meer of minder naar smaak
  • 1,5 theelepel zout

Voor de saus

  • 90 gram boter
  • 500 gram passata
  • 1 theelepel chilipoeder, of meer of minder naar smaak
  • 1 theelepel garam masala
  • 300 gram kokoscreme
  • zout en peper

Instructies

  • Verwijder het vel en de benen van de kippendijen en snij het vlees in blokjes
  • Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar.
  • Voeg de kip toe aan de marinade en roer goed door.
  • Zet dit voor een hele nacht in de koelkast.
  • Bak na een nacht in de koelkast het gemarineerde vlees even aan. Smelt hiervoor de boter in een braadpan en voeg de kippendijen toe.
  • Bak ongeveer 5 minuten en leg het daarna in de slowcooker, zet deze op low.
  • Bereid nu de saus: Smelt de boter in de braadpan, maar laat dit niet bruin worden.
  • Voeg de passata en kokoscrème toe.
  • Voeg de kruiden toe en het zout en de peper.
  • Kook ongeveer 5 minuten en doe het daarna bij de kip in de slowcooker
  • Laat 5 uur op low garen.

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 916kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwit: 29g | Vet: 85g
4.29 van 7 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die in een slowcooker of crockpot klaargemaakt worden, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.

Geef een reactie