Shakshuka met zoete aardappel

Shakshuka met zoete aardappel

Dit recept voor Shakshuka met zoete aardappel is gebaseerd op een recept dat ik op de site van Ambiance gevonden heb en dat je hier kunt bekijken. Daar wordt het gerecht omschreven als een een heerlijke vegetarische schotel met een midden Oosterse touch. Wij hebben het gerecht aangepast zodat het klaargemaakt kan worden volgens de mis en place techniek. Dit laat toe het gerecht in minder dan 10 minuten op tafel te brengen dank zij het voorbereidende werk. Deze afwerking kan zowel in een pan als in microgolf gebeuren. Ook hebben we de oorspronkelijke hoeveelheden wat aangepast. Meestal hebben we meer genomen.

Shakshuka is een eenpansgerecht van Oosterse afkomst en is in essentie niet meer dan eieren in een pittige tomatensaus. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Tunesië. Het woord shakshouka betekent ´een mengsel´ in bepaalde Arabische dialecten. Shakshuka kan worden gegeten als ontbijt, lunch of diner. Met dit gerecht kun je eindeloos variëren in de kruiden en groenten die je toevoegt, je vindt dan ook gigantisch veel recepten op het web.

Wij bereiden dit gerecht volgens de mis-en-place techniek. Dit betekent dat het gerecht in twee fases klaargemaakt wordt. In een eerste fase wordt het gerecht bereid tot het punt dat het klaar is om op een later ogenblik snel afgewerkt te worden. Voor de eigenlijke afwerking stellen we drie mogelijkheden voor. Na die eerste fase kan het gerecht ook ingevroren worden. Maar wat dan met het opwarmen van spinazie ? Het gerucht gaat dat spinazie niet opnieuw ingevroren mag worden. Welnu, spinaziebereidingen kan je tegenwoordig met een gerust hart opwarmen. Spinazie en andere bladgroenten bevatten nitraten, die op zich helemaal niet slecht voor je zijn. Integendeel: sommige wetenschappers beweren dat nitraten je bloeddruk kunnen verlagen en bloedklontering helpen verhinderen. Het probleem stelt zich pas wanneer die bladgroenten opnieuw verwarmd worden: de nitraten worden dan omgezet in nitrieten. Volgens sommige onderzoeken zouden die stoffen kankerverwekkend zijn.
Maar de hoeveelheid nitrieten die je via je voeding kan opnemen, is echter héél laag; zeker voor volwassenen is er nagenoeg geen probleem, zeggen experts. Enkel baby’s met maagproblemen kunnen er eventueel last van ondervinden. In principe mag je in elk ander geval restjes spinazie met een gerust hart verwarmen.
Wil je toch zeker zijn dat je geen pijnlijke maag overhoudt aan het eten van een restje spinazie, zorg er dan voor dat je de restjes zo snel mogelijk na de eerste kook- of stoofbeurt op een zo laag mogelijke temperatuur brengt: zet je kliekjes spinazie dus zo snel mogelijk in de koelkast en bewaar ze daar ook tot je ze opnieuw verwarmt.

Shakshuka met zoete aardappel

Shakshuka met zoete aardappel
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd1 uur 10 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Marokkaans, Oosters, Tunesisch
Trefwoord: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 413kcal

Ingrediënten

 • 300 gram zoete aardappelen
 • 1 rode paprika
 • 1 grote ui
 • 1 teentje knoflook
 • 600 gram gepelde tomaten uit blik
 • 1 snuifje ras el hanout
 • 1 snuifje paprikapoeder
 • 1 snuifje komijn
 • 200 gram spinazie
 • 200 gram kikkererwten
 • 4 eieren
 • 50 gram olijfolie
 • peper en zout
 • 20 gram fijngesnipperde peterselie
 • 50 gram feta
 • 1 avocado

Instructies

Voorbereiding

 • Verwarm de oven op 180°C. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes ter grootte van een kikkererwt. Leg deze op een bakplaat en besprenkel met de helft van de olie, peper en zout. Rooster in 15 minuten gaar.
 • Snipper de ui en de knoflook. Schil de rode paprika en snij die ook in kleine stukjes. Doe de olie in een pot en fruit deze groenten aan gedurende ongeveer 5 minuten.
 • Voeg de komijn, paprikapoeder en ras el hanout toe. Voeg de gepelde tomaten toe en laat 15 minuten zachtjes sudderen.
 • Voeg de spinazie, waarvan je de steeltjes verwijderd hebt, beetje bij beetje toe en laat slinken. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en de peterselie.
 • Schep dan de geroosterde zoete aardappel er doorheen samen met de kikkererwten. Zet van het vuur af.

Afwerking in Pan

 • Doe per persoon ongeveer 330 gram van de groenten mengeling in een pan en verwarm.
 • Maak nu een kuiltje(s) en breek er per persoon een ei (of meer) in. Laat het ei stollen tot de gewenste hardheid. Garneer de shakshuka met blokjes avocado en feta.

Afwerking in Microgolfoven aan 1000 Watt

 • Doe voor één persoon ongeveer 330 gram van de groenten mengeling in een vuurvast schoteltje. Maak nu een kuiltje en breek er één ei in. Verwarm gedurende ongeveer 5 minuten.
 • Garneer de shakshuka met blokjes avocado en feta.

Afwerking in pan en microgolfoven

 • Doe voor één persoon ongeveer 330 gram van de groenten mengeling in een vuurvast schoteltje. Verwarm gedurende ongeveer 4 minuten.
 • Doe twee minuten nadat je de microgolf gestart hebt een pan op het vuur met een beetje boter en bak een spiegelei. Doe nog voor het ei volledig gaar is de groenten mengeling in de pan en bak nig even verder. Laat het ei stollen tot de gewenste hardheid. Garneer de shakshuka met blokjes avocado en feta.

Uitrusting

Creuset
Microgolf

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 413kcal | Koolhydraten: 31g | Eiwit: 16g | Vet: 25g
4.41 van 5 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *