Gemarmerde Chocoladecake

Gemarmerde Chocoladecake

Gemarmerde chocoladecake is een echte klassieker: Wil je zeker zijn dat iedereen je gebak lust, maak dan dit recept. Succes gegarandeerd! Het moeilijkste bij het bereiden van dit gerecht is om ervoor te zorgen dat niemand met de cake gaat lopen alvorens die voldoende afgekoeld is.

Cake is een eenvoudig soort gebak. Hoewel het woord “cake” in Engelstalige landen een verzamelnaam voor ‘gebak’ of ’taart’ is, bestaat er in Nederland en België slechts één type onder deze naam. Cake heeft een eenvoudig basisrecept: bloem, boter, eieren en suiker, in gelijke hoeveelheden, met een rijsmiddel. Het is een van de vaakst bereide recepten in Nederlandse en Belgische huishoudens. Het meest voorkomend is een cake uit een rechthoekige vorm, maar vaak worden ook een tulbandvorm. In Vlaanderen noemt men de cake dikwijls vier-vierden cake, naar het Franse quatre-quarts. De reden van de naam ligt in het feit dat er van de ingrediënten bloem, boter, suiker en eieren precies evenveel benodigd is. Klik hier voor meer informatie over cake.

Voor wie ander varianten van cake wil bakken kan hier klikken: Van het traditionele basis cakerecept tot aan een stracciatella cake of een appel-kaneelcake. Of ga voor een luchtige ronde tulbandcake met glazuur. Er zijn genoeg varianten te vinden in deze verzameling cakerecepten om zelf een heerlijke cake te bakken. En je hebt maar een paar basis ingrediënten nodig zoals meel, eieren en boter. En ook voor een glutenvrije cake vind je hier heerlijke recepten.

Gemarmerde Chocoladecake

Gemarmerde Chocoladecake
Passieve Tijd1 uur
Totale tijd1 uur 30 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Klassieke
Trefwoord: cake
Porties: 10 personen
Calorieën: 420kcal

Ingrediënten

 • 200 gram boter
 • 200 gram suiker
 • 16 gram vanillesuiker 2 zakjes
 • 4 eieren
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 100 pure chocoladedruppels
 • 1 snuifje zout

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 160°C .
 • Smelt de boter in een steelpannetje.
 • Doe de boter in een ruime kom en voeg er de suiker en de vanillesuiker aan toe. Mix tot de suiker is opgelost. Klop er dan een voor een de eieren door en mix tot het mengsel wit ziet.
 • Zeef het meel en een snufje zout boven de kom en schep door het beslag (zo kort mogelijk, maar wel goed mengen). Schep de helft van het beslag in een andere kom.
 • Doe de chocolade met een klein beetje water in een kommetje en verwarm in de microgolf tot de chocolade gesmolten is. Roer de chocolade glad.
 • Meng de chocolade goed met het beslag in één van de twee kommen.
 • Schep het beslag zonder chocolade op het bruine beslag. Schep de twee kleuren beslag heel kort door elkaar zodat je de twee kleuren goed blijft zien.
 • Schep het beslag in de voorbereide bakvorm. Bak de cake in de voorverwarmde oven in 60 minuten goudbruin en gaar. Laat de gebakken cake 2 minuten staan. Haal uit de vorm en laat rusten op een rooster tot de cake afgekoeld is. (Verlies gedurende die tijd de cake niet uit het oog)

Uitrusting

Oven
Mixer
Microgolf

Voedingswaarden per Portie

Serving: 80gram | Calorieën: 420kcal | Koolhydraten: 36g | Eiwit: 8g | Vet: 21g
4 van 4 stemmen

Voor een overzicht van alle nagerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *