Chef's Choice Trizor XV model 15 messenslijper

Chef’s Choice Trizor XV model 15 messenslijper

Onlangs heb ik me een Chef’s Choice Trizor XV model 15 messenslijper aangeschaft. Ik deed dit omdat ik ter gelegenheid van mijn pensioen van mijn collega’s een Japans mes als geschenk gekregen heb. Het kenmerk van een Japans mes is dat die bijzonder scherp zijn omdat ze geslepen zijn in een scherpere hoek dan dan de Europese of Amerikaanse messen. Japanse messen hebben een hoek van 15 graden, de andere van 20 graden. Maar meteen had ik er een probleem bij !! Hoe in godsnaam dat nieuw mes scherp houden en slijpen en polijsten? Meestal sleep ik mijn messen met een van mijn twee doortrekslijpers. Deze bevatten een V-vormige sleuf waar je het mes doorheen haalt. Uiteraard is die hoek vast en daarom enkel geschikt voor messen geslepen met de 20-graden hoek. Daarnaast gebruikte ik ook af en toe een coticule slijpsteen, maar niet meteen met goede resultaten. Bij het zoeken naar een systeem om messen te slijpen kwam ik toevallig terecht bij de elektrische messenslijpers van Chef’s Choice. Dit Amerikaanse merk geldt als autoriteit op het gebied van messenslijpers. Ze worden gemaakt door het Amerikaanse EdgeCraft. In 1985 werd de eerste Chef’s Choice op de markt gebracht. Volgens sommige sites brachten deze slijpmachine een heuse revolutie teweeg in de messenslijpwereld. Een Chef’s Choice messenslijper is voorzien van gepatenteerde precisiegeleidingen en wieltjes of schijven van 100% diamant. Er bestaan diverse modellen, zowel handmatige als elektrische messenslijpers, zowel voor Europese als voor Japanse messen. Het nadeel is misschien de prijs. Ze zijn echt niet goedkoop, maar mij leek het de moeite waard. Temeer daar mijn collega’s niet alleen een mes kado gedaan hadden maar ook nog een aantal kadocheques. Na het bekijken van heel wat filmpjes op Youtube heb ik me dan maar de Chef’s Choice Trizor XV model 15 messenslijper aangeschaft bij Knivesandtools. Wie geïnteresseerd is kan hier klikken voor meer informatie op die site. Op die site wordt het toestel aangeprezen als een professionele elektrische messenslijper. Deze messenslijper slijpt in een vaste hoek van 15 graden. Wanneer je mes een andere slijphoek heeft – 20 graden bvb kun je deze hoek omzetten naar een vlijmscherpe 15 graden Trizor-snede.

Dit is mogelijk dank zij de de drie fasen of standen van het toestel

  • Fase 1: Grove diamantslijpsteen. Voor het herstellen van een snede of het aanbrengen van de juiste slijphoek
  • Fase 2: Medium diamantslijpsteen. Voor het scherp slijpen van een mes met een slijphoek van 15 graden.
  • Fase 3: Extra fijne polijststeen. Voor het vlijmscherp slijpen en scherp houden van je messen.

En ik moet zeggen, ik ben er ontzettend tevreden over. Ik heb ondertussen die 15 graden snede aangebracht op mijn oude messen en deze zijn nog nooit zo scherp geweest!!! Vandaar dan ook dit bericht. Ik denk echt dat voor wie belang hecht aan goed snijdende messen dit toestel zijn (vele) geld meer dan waard is. Je kunt trouwens ook gekartelde messen en eenzijdig geslepen messen slijpen met deze messenslijper.

Over de handleiding was ik minder enthousiast; Een Nederlandstalige handleiding ontbrak trouwens. Nu ik wat meer vrije tijd heb, heb ik die dan ook maar vertaald. Wie wil kan deze handleiding hier downloaden.

Samengevat zijn drie stappen nodig om een 15 graden hoek aan te brengen op een mes met een 20 graden hoek.
In Stap 1 haal je het mes 20 keer afwisselend links en rechts door stand 1 gedurende 3 seconden.
In stap 2 haal je het mes 2 keer afwisselend links en rechts door stand 2 gedurende 3 seconden. Haal het mes eventueel nog 2 keer door stand 2
In stap 3 tenslotte haal je het mes eerst 3 keer afwisselend links en rechts door stand 3 gedurende 3 en daarna nog 2 keer afwisselend links en rechts door stand 3 gedurende 1 sec.

Eenmaal die hoek van 15 graden aangebracht volstaat het om enkel stap 3 uit te voeren om het mes scherp te houden.

2 gedachten over “Chef’s Choice Trizor XV model 15 messenslijper”

  1. Hey Patrick, leuke site, goed verhaal.
    Ik kies voor het slijpen van mijn messen toch altijd eens per seizoen voor de vakman (omdat ik lui ben en misschien ook wel weinig tijd heb). Regelmatig even aanzetten op een keramische staaf of fusil is dan voldoende .
    Kijk eens bij https://www.hamono.nl/nl/slijperij/ als je ook meer van messen Japanse stijl wilt weten en/of kopen.
    Groet, Robin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *