Zelf Pasta Maken

Zelf pasta maken vraagt wat tijd, maar is helemaal niet zo moeilijk en het is zoveel smaakvoller. Verse pasta bestaat slechts uit twee ingrediënten: bloem en eieren, 1 ei per 100 gram bloem.

Wat de bloem betreft kun je uitsluitend semolina bloem gebruiken of een mengeling van semolina en bloem van type 00.

Het maken van de pasta gebeurt in 4 fases: Eerst worden de eieren en bloem goed gemengd, vervolgens wordt dit mengsel gekneed tot een gladde massa. Dit deeg moet dan ingepakt minstens 20 minuten rusten in de frigo en wordt vervolgens uitgerold. Dit kan met een deegrol, maar zoveel gemakkelijker met een pastamachine. Tot slot wordt het deeg kort gekookt in kokend water.

Verse pasta maken

Hoe zelf verse pasta maken
Passieve Tijd20 min
Totale tijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 4 personen
Calorieën: 423kcal

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 200 gram bloem tipo 00
  • 200 gram semola-bloem

Instructies

Bloem en Eieren Mengen

  • Leg de bloem in een bergje op een houten of een glad oppervlak en maak met uw vingers een kuiltje in het midden.
  • Breek de eieren een voor een in het kuiltje.
  • Roer de eieren voorzichtig met een vork tot de dooiers en de witten gelijkmatig gemengd zijn.
  • Werk de bloem van de binnenkant van het kuiltje langzaamaan door het ei tot het niet meer vloeibaar is. Zorg dat het muurtje van de bloem niet kapot gaat; anders loopt het ei weg.

Het deeg kneden

  • Deze fase moet snel en zonder aarzelen verlopen, anders verliest u een deel van het ei.
    Dek met beide handen het eimengsel volledig af met de rest van de bloem.
  • Begin de massa met uw handen te bewerken tot alle bloem met de eieren gemengd is. Stel vast of u meer bloem nodig hebt: het deeg moet vochtig aanvoelen maar mag niet kleven. Als het de juiste consistentie heeft, verpak het deeg dan in plastic folie.
  • Schraap al het achtergebleven deeg van het werkoppervlak en was uw handen grondig. Haal het deeg uit de folie en begin het te kneden. Houd het deeg met één hand vast en vouw het met de vingers van de andere hand dubbel.Druk het deeg dan plat en draai het deeg een kwartdraai.
    Ga daarmee door tot het deeg gelijkmatig en heel glad is. Verpak het deeg in folie en doe het minstens 20 minuten in de koelkast.


Uitrollen met de pastamachine

  • Snij het deeg in minstens acht stukken. (Dit zijn 2 stukken per ei). Plet er een met uw vingers en doe de rest in de folie.
  • Haal het deeg door de machine op de wijdste stand. Pak het deeg vast zodra het eruit komt, maar trek er niet aan.
  • Vouw het deeg in drieën, draai het zo dat de vouwen aan de zijkant liggen en haal het opnieuw door de machine; Herhaal dit een keer of zeven, tot het deeg heel glad is.
    Doe met de andere stukken hetzelfde.
  • Zet de walsen een gaatje smaller. Haal alle stukken er één keer door. Zet de walsen opnieuw een gaatje smaller en herhaal dit proces. Ga op die manier door tot de gewenste dikte bereikt wordt.
    Snij eventueel de vellen in stukken (met de hand of met de machine) voor andere vormen dan lasagne.

Kook de pasta

  • Breng een kom met minstens 4 liter water aan de kook. Als het water kookt, doe er een snuifje zout in. Doe dan per keer 3 vellen in het water. Laat een 30-tal seconden koken en haal dan de vellen eruit. Spoel ze af onder stromen koud water en leg dan op keukenhanddoeken.

Uitrusting

Pastamachine

Notities

Voor gekleurde pasta:

– Rode pasta: Voeg per ei 1 eetlepel tomatenpuree door het bloem-eiermengsel.
– Groene pasta: Neem per ei 125 gr verse spinazie. Kook de blaadjes in zoutwater. Druk het vocht eruit en hak ze fijn alvorens hij het bloem-eiermengsel te doen.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 423kcal | Koolhydraten: 69g | Eiwit: 6g | Vet: 7g
0 van 0 stemmen

3 gedachten over “Zelf Pasta Maken”

  1. Pingback: Lasagne met Zalm - Een Beetje Beter

  2. Pingback: Zondagse Lasagne - Een Beetje Beter

  3. Pingback: Lasagne alla Bolognaise - Een Beetje Beter

Geef een reactie