Linzen van Le Puy

Linzen van Le Puy

Linzen van Le Puy zijn een soort van linzen, en allicht de meest populaire soort. Hier worden ze eenvoudig gekookt met wat groenten.

Linzen, in Frankrijk ook wel het kaviaar van de armen genoemd. En ook nog eens heel gezond! Linzen bevatten heel veel eiwitten en zijn een goede vervanger als je geen vlees eet.

Deze peulvrucht is ontzettend veelzijdig, je kunt er zoveel heerlijke gerechten mee bereiden. Lekker in combinatie met varkensvlees, maar ook om te smullen in een rijk gevulde salade.

Linzen komen oorspronkelijk uit Azië en het zuiden van Europa. Vandaar dat je ook veel linzen in de Turkse, Marokkaanse en Indiase keuken ziet; waar ‘dahl’ (Indiase linzenbrij) misschien het bekendste gerecht is. Er zijn verschillende soorten linzen; je herkent het verschil in de kleur en grootte.

Linzen van Le Puy

Groene linzen zijn er in meerdere maten en soorten. Maar deze Puy-variant is klein van formaat. Ze heten zo omdat ze in de omgeving van Le Puy in de Franse Auvergne worden verbouwd. Je komt ze overigens tegen als Puy, Le Puy, Du Puy…

Naar een recept van Bill the Butcher op de website van Sousvide Supreme

Linzen van Le Puy

Een smakelijke manier om linzen te bereiden.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd55 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Frans
Porties: 4 personen
Calorieën: 222kcal

Ingrediënten

  • 200 gram linzen van Puy
  • water voldoende om de linzen onder water te zetten
  • 15 ml olijfolie
  • 2 knoflookteentjes gepeld en geplet
  • 2 selderijstengels
  • 1 wortel geschild en in stukjes gesneden
  • 2 sjalotten geschild en in stukjes gesneden
  • 120 ml kippenbouillon
  • Peper
  • zout

Instructies

  • Doe de linzen in een grote kookpot en doe er water bij tot de linzen 5 cm onder water staan.
  • Kook zachtjes op een middelmatig vuur tot de linzen zacht zijn, ongeveer gedurende 30 minuten.
  • Giet het water van de linzen af en zet apart.
  • Verwarm olie in een sauté pan; doe de look erbij en stoof even aan.
  • Doe resterende groenten erbij, roer goed om en bak tot de groenten zacht zijn.
  • Voeg dan, de linzen toe aan het groentemengsel, evenals de bouillon en warm goed op; Reduceer de bouillon tot de helft.
  • Kruid af met peter en zout.

Notities

Dit recept gaat goed samen met gekonfijte eendebouten en een velouté van mosterd

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 222kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwit: 14g | Vet: 5g
3.92 van 12 stemmen

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

1 gedachte over “Linzen van Le Puy”

  1. graag het volgende eens over nadenken. (studie van 25j macrobiotiek, niet extreem! en kok)
    we hebben naargelang leeftijd, werk, constitutie yin of yang niet allemaal dezelfde hoeveelheid eiwitten nodig. als je vlees of vis eet (dierlijk eiwit) hoeft daar geen plantaardig eiwit bij !!! te veel van het goede. het ene of het andere. linzen zijn een plantaardig alternatief voor dierlijke eiwitten.

    net zoals steak met paddenstoelen!!!
    ik geef een vb: paard, koe, schaap, konijn,…eten planten.
    als een paard moet presteren geeft men het heel gedoseerd wat haver bij (plantaardig eiwit).
    Als je teveel geeft dan wat het paard nodig heeft, zal dit paard tilt slaan!!! alle eigenaars weten dit.
    zelfde voor koe, varken, schaap: als je die dierlijk afvalvoedsel geeft (UIT WINSTBEJAG!) , dan krijg je de gekke koeienziekte.
    het systeem slaat tilt.
    Nu bij de mens is dit hetzelfde.

    iemand die teveel orgaanvlees eet…ziekte cruys jacob ???
    het zenuwsysteem slaat tilt als men dit lange tijd doet…teveel dierlijk (extreem yang) automatisch afgewisseld met extreem yin (alcohol en of sigaretten, en of koffie en of suikers en of melk en of fruit en rauwkost. dit geeft na tijd degeneratieziekten.
    ga het na bij jezelf wat voedsel doet aan je lichaam en gedrag!
    doe er nog wat je meekreeg in je opvoeding (genen= constitutie) bij en wat stress en het gebeurt al met 30gers ipv 60gers!!! toch even nadenken wat je in je mond steekt, WANT JE BENT WAT JE EET!

    elke cel van mens, plant en dier bevat alle informatie van je dna.
    dus weet je welke energie je wilt dierlijk of plantaardige? rustige energie of ???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *