Linzen van Le Puy

Linzen van Le Puy

Linzen, in Frankrijk ook wel het kaviaar van de armen genoemd. En ook nog eens heel gezond! Linzen bevatten heel veel eiwitten en zijn een goede vervanger als je geen vlees eet.

Deze peulvrucht is ontzettend veelzijdig, je kunt er zoveel heerlijke gerechten mee bereiden. Lekker in combinatie met varkensvlees, maar ook om te smullen in een rijk gevulde salade.

Linzen komen oorspronkelijk uit Azië en het zuiden van Europa. Vandaar dat je ook veel linzen in de Turkse, Marokkaanse en Indiase keuken ziet; waar ‘dahl’ (Indiase linzenbrij) misschien het bekendste gerecht is. Er zijn verschillende soorten linzen; je herkent het verschil in de kleur en grootte.

Linzen van Le/Du Puiy

Groene linzen zijn er in meerdere maten en soorten. Maar deze Puy-variant is klein van formaat. Ze heten zo omdat ze in de omgeving van Le Puy in de Franse Auvergne worden verbouwd. Je komt ze overigens tegen als Puy, Le Puy, Du Puy…

Naar een recept van Bill the Butcher op de website van Sousvide Supreme

Linzen van Le Puy

Een smakelijke manier om linzen te bereiden.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd15 min
Totale tijd55 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Frans
Porties: 4 personen
Calorieën: 222kcal

Ingrediënten

  • 200 gram linzen van Puy
  • water voldoende om de linzen onder water te zetten
  • 15 ml olijfolie
  • 2 knoflookteentjes gepeld en geplet
  • 2 selderijstengels
  • 1 wortel geschild en in stukjes gesneden
  • 2 sjalotten geschild en in stukjes gesneden
  • 120 ml kippenbouillon
  • Peper
  • zout

Instructies

  • Doe de linzen in een grote kookpot en doe er water bij tot de linzen 5 cm onder water staan.
  • Kook zachtjes op een middelmatig vuur tot de linzen zacht zijn, ongeveer gedurende 30 minuten.
  • Giet het water van de linzen af en zet apart.
  • Verwarm olie in een sauté pan; doe de look erbij en stoof even aan.
  • Doe resterende groenten erbij, roer goed om en bak tot de groenten zacht zijn.
  • Voeg dan, de linzen toe aan het groentemengsel, evenals de bouillon en warm goed op; Reduceer de bouillon tot de helft.
  • Kruid af met peter en zout.

Notities

Dit recept gaat goed samen met gekonfijte eendebouten en een velouté van mosterd

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 222kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwit: 14g | Vet: 5g
3 van 1 stem

Geef een reactie