Gekonfijte eendenbouten

Confit is in vet gekonfijt vlees, meestal worden hiervoor eendenbouten gebruikt. Een oude techniek om het vlees te conserveren uit Zuid-West Frankrijk waar ze veel eenden hadden. Dezelfde techniek kun je ook op kippenbouten, duivenpootjes, konijnenboutjes en varkensribben toepassen.

Gekonfijte eendenbout is een klassiek Frans gerecht. Op deze manier konfijten is om het vlees langer houdbaar te maken, te conserveren dus. Dit gebeurde in de tijd dat er nog geen koelkasten of vriezers bestonden. Het vlees wordt heel langzaam gegaard in ganzenvet met knoflook er kruiden voor extra smaak. Hierdoor wordt het vlees boterzacht.

Hier bereiden we de bouten sous-vide.

Dit recept is gebaseerd op een recept op Sousvide Supreme

Gekonfijte eendenbouten

Gekonfijte eendenbouten sousvide bereid
Voorbereidingstijd10 min
Totale tijd1 d 10 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Porties: 2 personen
Calorieën: 206kcal

Ingrediënten

  • 2 eendebouten
  • 2 tl eendenvet (1 tl is 15 ml)

Voor marinade

  • 1 theelepel gekneusde zwarte peper (1 tl is 5 ml)
  • 1 eetlepel Kosher salt (1 el is 15 ml)
  • enkele verse kruiden zoals tijm,knoflook, laurier

Instructies

  • Wrijf de eendebouten in met de marinade en plaats minstens 8 uur, maar het liefst een volledige nacht, in de frigo
  • Verwarm het warm waterbad op 75.5°C.
  • Verwijder de marinade van de eendenbouten en dep die droog.
  • Verwijder het vel van de bouten, het liefst in één stuk en zet apart.
  • Doe de bouten in een vacuumzak en doe er 15 ml eendenvet per bout bij. Maak zak luchtledig.
  • Doe de bouten 12 uur in het warmwaterbad.
  • Doe vlak voor het opdienen het vel in een pan met olie aan lage temperatuur en bak aan tot het vel krispperig is.
  • Dien de bout op met het krispperige vet.

Uitrusting

Notities

Dit recept gaat goed samen met een velouté van mosterd en  Linzen van Puy

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 206kcal | Eiwit: 14g | Vet: 17g
5 van 1 stem

Geef een reactie