Doperwtensoep met kokosmelk uit Thermomix

Doperwtensoep met kokosmelk uit Thermomix

Deze superlekkere doperwtensoep met kokosmelk uit Thermomix is in een half uurtje klaar en is een fijne opkikker in de winter.

Voor dit recept voor doperwtensoep met kokosmelk uit Thermomix heb ik me gebaseerd op het recept op de site Metvijfaantafel dat je hier kunt vinden. Origineel komt het recept uit het boek “Een nieuwe manier van koken” van Anna Jones. Wij gebruiken wel kippenbouillon in plaats van groentebouillon, maar wie het vegetarisch wil houden kan uiteraard ook groentebouillon gebruiken.

Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van de volwassen bruine kokosnoot. Het wordt dus niet, zoals sommige mensen denken, gemaakt van het kokoswater. Het geraspte witte vruchtvlees van een rijpe kokosnoot wordt eerst gemengd en daarna gekneed met warm water. Dit wordt vrijwel altijd gedaan met gewoon water, maar specifieke merken gebruiken ook wel kokoswater. Het mengsel wordt vervolgens in een kaasdoek uitgeknepen. Het dikke romige vocht wordt kokosroom genoemd. Als ditzelfde proces wordt herhaald, dus als de kokospulp opnieuw met warm water wordt gemengd, wordt het vocht wat vervolgens vrijkomt kokosmelk genoemd. De kokosmelk die we vrijwel overal kunnen kopen is vaak een mengsel van deze twee persingen: dus de room en de melk. Het kan echter enorm variëren in dikte/vetgehalte. Dit is sterk afhankelijk van de dosering room die een fabrikant toevoegt. Het ene blikje kokosmelk is het andere niet. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan etiketten lezen, omdat het zeker betreft vetgehalten ontzettend kan schelen. Nog meer info over kokosmelk, en hoe je dit zelf kunt maken kun je hier vinden. Zelf verkiezen we deze kokosmelk van Delhaize.

Doperwtensoep met kokosmelk uit Thermomix

Doperwtensoep met kokosmelk bereid in een Thermomix
Totale tijd30 minuten
Gang: Soep
Keuken: Belgisch
Porties: 5 personen
Calorieën: 348kcal

Ingrediënten

 • 800 gram diepvrieserwten
 • 1 ui
 • 350 ml kokosmelk
 • 600 ml kippenbouillon
 • 1 bosje basilicum
 • sap van 1 citroen
 • 1 koffielepel arachideolie, of andere olie
 • olijfolie
 • zout
 • vers gemalen zwarte peper

Instructies

 • Doe de gepelde en in grove stukken gesneden ui in de Thermomix.
  Stel TM in: 7 sec / snelheid 7
 • Schraap de uien naar beneden en doe er dan de arachideolie bij.
  Stel TM in: 3+ minuten / 100 °/ snelheid 1
 • Doe de doperwten, samen met de kokosmelk en de bouillon in de mengbeker. Mix nu een eerste keer.
  Stel TM in: 20 seconden / snelheid 5
  Laat dan koken
  Stel TM in: 10+ minuten / 100° / snelheid 1,5
 • Voeg nu het grootste deel van de basilicum toe met steeltjes en al, samen met het citroensap.
 • Pureer de soep totdat ze super glad is.
  Stel TM in: 2 minuten / snelheid 10
 • Kruid de soep naar smaak met zout en vers gemalen peper. Schep de soep in de borden en werk ze af met enkele blaadjes apart gehouden basilicum, een sprenkeltje olijfolie en een draai van de pepermolen.

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 348kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwit: 17g | Vet: 17g
5 van 3 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 3minuten in stap 2 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor.  In het kort betekent 3+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 3 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (Hier 100 graden) bereikt is. 

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep, klik hier

1 gedachte over “Doperwtensoep met kokosmelk uit Thermomix”

 1. Een zalig soepje. Ik gaf dit als hapje in een glaasje. Iedereen was in de ‘wolken’. Ipv citroen heb ik de zeste van een biologische citroen er bij gevoegd en dit in kleine stukjes gesneden en net op het laatste moment na het koken, zodat de etherische olieën van de citroenschil fel bleven doorsmaken. Iedereen vroeg wat die lekkere smaak daar in was. Leuk…
  Ik ben per toeval op uw website terecht gekomen, maar ik zal zeker nog recepten van u uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *