Pompoen- en appelsoep

Deze Pompoen- en appelsoep wordt sousvide bereid; In de herfst en winter is een dampende kom pompoensoep de perfecte opkikker. Door er een ietwat zure appel als Granny Smith aan toe te voegen krijgt de soep een frisse toets. Zelfs zonder toegevoegde room heeft het een romige, fluweelzachte textuur en de juiste balans tussen hartig, fris en kruidig. Wie van extra room houdt, kan kokosmelk toevoegen. De gember maakt het ook een beetje bitter. Wie daar niet van houdt, kan de gember uiteraard weglaten.

Door de pompoen- en appelsoep te bereiden in een afgesloten zak in een warmwaterbad blijven niet alleen alle vitamines behouden, maar ook de smaak. 

Pompoen is een smakelijke, gezonde en zeer decoratieve vruchtgroente. Er bestaat een geweldige variatie aan soorten, en er zijn heerlijke recepten uit vele verschillende keukens van over de hele wereld. In soep kun je alle (eetbare) pompoenen kwijt, maar de kleinere exemplaren hebben meer smaak en zijn minder melig en draderig dan grotere pompoenen. Wij gebruiken het liefst butternutpompoenen voor soep. Deze kleinere exemplaren wegen ongeveer 1 kg per stuk. Dit zijn een soort winterpompoenen die groeien aan een wijnstok. Het heeft een zoete, nootachtige smaak die lijkt op die van een pompoen. De butternut komt oorspronkelijk uit Guatemala en Mexico en wordt tegenwoordig wereldwijd in tropische gebieden gekweekt. Wie meer over wil weten over het gebruik van pompoenen in de keuken kan hier klikken.

Pompoen- en Appelsoep

Pompoen- en Appelsoep, sousvide bereid
Passieve tijd1 uur 30 minuten
Totale tijd1 uur 50 minuten
Gang: Soep
Keuken: Modernistisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 135kcal

Ingrediënten

  • 600 gram pompoen, in blokjes van 2 cm
  • 250 gram Granny Smith appels, in blokjes van 2 cm
  • 2 eetlepels boter
  • 1 middelgrote ui, in ringen gesneden
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 3 cm gember
  • 85 cl kippenbouillon
  • 0.5 theelepel zout

Voor de garnering

  • granaatappelpitjes
  • pompoenzaden
  • verse peterselie, fijngehakt
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Vul het waterbad met water. Stel de temperatuur van het warmwaterbad in op 84,5°.
  • Schil en snij de pompoen en de appels in blokjes van 2 cm.
  • Plaats de pompoen en de appels in een voedselveilige zak(jen) en sluit de zak vacuüm af.
  • Plaats de zak in het waterbad en kook sous vide gedurende anderhalf uur aan 84,5°.
  • Smelt de boter in een middelgrote koekenpan of pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook tot ze doorzichtig zijn en beginnen te karamelliseren. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Haal de pompoen en de appels uit het waterbad en giet ze in een hoge kom. Voeg de gekookte ui en knoflook, de kippenbouillon en zout toe.
  • Rasp de gember fijn en voeg ook toe.
  • Breng aan de kook. Wanneer het kookt, draai dan het vuur uit en mix tot een gladde massa. Als je een dunnere soep wenst, voeg dan wat meer water of kippenbouillon toe.
  • Schep de soep op in soepkommen en werk af met granaatappelpitten, pompoenpitten, verse peterselie en versgemalen zwarte peper.

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 135kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwit: 3g | Vet: 5g
4.75 van 4 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die sousvide klaargemaakt worden, klik hier. Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep, klik hier.

4.75 from 4 votes (4 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept