Roerei sousvide

Sousvide Roerei

Sousvide Roerei is een van de interessantere gerechten om sousvide te koken. De resulterende textuur lijkt veel meer op een vla dan de vaak rubberachtige roereieren die we gewend zijn. Hier gebruiken we spekreepjes voor de garnering, samen met wat vers geraspte Parmezaanse kaas. Wie geïnteresseerd is in nog andere sousvide bereidingen van eieren kan hier klikken.


Het is heerlijk als het wordt geserveerd met een vers stokbroodje of op een toast. En eigenlijk kan het bereiden van de roerei niet makkelijker.

Om roereieren of “scrambled eggs” te maken zijn er alleen eieren nodig, maar zout wordt vaak gebruikt, en andere ingrediënten zoals water , melk , boter, bieslook , room of kaas kunnen worden toegevoegd. Gemalen zwarte peper wordt soms als ingrediënt gebruikt. Klassiek worden de eieren met wat zout en peper in een kom gekraakt en het mengsel wordt geroerd of geklopt : als alternatief worden de eieren direct in een hete pan of koekenpan gekraakt en worden het eiwit en de dooiers tijdens het koken door elkaar geroerd. Roerei behoort tot de hartige custardfamilie en er worden consistentere en veel snellere resultaten verkregen als een kleine hoeveelheid verdikkingsmiddel zoals maizena, aardappelzetmeel of bloem wordt toegevoegd. Dit zorgt voor een veel snellere bereiding met minder risico op te gaar worden, zelfs als er minder boter wordt gebruikt. Het toevoegen van melk of water verdunt het mengsel, vermindert de smaak en zorgt ervoor dat de eieren sneller uitdrogen wanneer ze te heet worden gezet, omdat het het ei kan scheiden.

Bereiding in pannen: Het mengsel kan in een hete pan met gesmolten boter of olie worden gegoten , waar het begint te coaguleren. Het vuur wordt lager gezet en de eieren worden tijdens het koken geroerd. Hierdoor ontstaan ​​kleine, zachte wrongel van ei. In tegenstelling tot pannenkoek of omelet, wordt roerei vrijwel nooit bruin. Een dunne pan heeft de voorkeur om bruin worden te voorkomen. Door continu te roeren en de eieren niet aan de pan te laten kleven, zullen de eieren zelf de pan-temperatuur op ongeveer het kookpunt van water houden, totdat ze gaan coaguleren. Zodra de vloeistof grotendeels is uitgehard, kunnen extra ingrediënten zoals ham , kruiden , kaas of room op laag vuur worden ingeklapt tot ze zijn opgenomen. De eieren zijn meestal iets niet gaar als ze van het vuur worden gehaald, omdat de eieren blijven stollen. Als er vloeistof uit de eieren sijpelt, is dit een teken van onvoldoende gaar, te gaar koken of het toevoegen van onvoldoende verhitte groenten met een hoog vochtgehalte . Roerei kan worden gekookt in een magnetron en kan ook worden bereid met behulp van sous-vide- koken, wat de traditionele gladde, romige textuur geeft en slechts af en toe hoeft te worden gemengd tijdens het koken.

Sousvide Roerei

Bereidingstijd18 minuten
Gang: Ontbijt
Keuken: Modernistisch
Porties: 2 personen
Calorieën: 320kcal

Ingrediënten

 • 4 eieren
 • 40 gram room van minstens 35%
 • 100 gram spek, in kleine reepjes gesneden
 • zout en peper
 • 25 gram Parmezaanse kaas

Instructies

 • Verwarm uw warmwaterbad tot 75°C.
 • Klop de eieren, room, zout en peper samen tot een goed mengsel. Rasp de kaas en voeg twee derden van de kaas toe aan het roerei-mengsel. Giet het mengsel in een sousvide Ziplock zakje en voeg de boter toe.
 • Sluit het zakje vacuüm af volgens het Archimedesprincipe. Een andere manier is om het sous-vide zakje aan de rand van uw werkbank te hangen bij het sluiten.
 • Voeg het zakje met de roereieren toe aan het waterbad. U kookt het in eerste instantie ongeveer 10 minuten.
 • Terwijl de roerei wordt gekookt, kookt u het spek in een koekenpan op middelhoog vuur tot het knapperig is.
 • Neem na 10 minuten het eierzakje uit het water en masseer het om de eieren te breken. Breng het terug naar het waterbad en laat het nog 5-8 minuten koken, totdat het mengsel stevig begint te worden.
 • Haal het eierzakje uit het water en masseer het nogmaals. Giet vervolgens de sous vide roereieren gelijkmatig in twee kommen. Proef de kruiding en voeg eventueel zout of peper toe. Voeg de gebakken spekreepjes toe aan de kommetjes. Rasp vervolgens wat parmezaanse kaas over de bovenkant en serveer.

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 320kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwit: 27g | Vet: 22g
5 van 2 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die sousvide klaargemaakt worden, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *