Rode Bietenhummus uit Thermomix

Rode Bietenhummus uit Thermomix

Dit recept voor Rode Bietenhummus uit Thermomix is gebaseerd op een recept van “De Gezonde kok” dat je hier kunt vinden. Het is heerlijk op een rijstwafel of boterham, met komkommer en/of kiemen. Maar ook op een burger of als extraatje bij de aardappels.

De basis ingrediënten van hummus zijn kikkererwten, tahin (sesampasta), olijfolie, knoflook en soms kruiden. Kikkererwten zitten vol met eiwitten, vezels en mineralen die voor een vol gevoel zorgen en cholesterolverlagend werken. Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en bestaat voor slechts 14 procent uit verzadigde vetten. Ook rode bietjes zijn supergezond? Ze bevatten veel vezels, vitamines en mineralen zoals magnesium en mangaan. Hummus moet dan wel supergezond zijn, of niet? De laatste tijd zijn er echter nogal wat twijfels gerezen of hummus wel zo gezond is als men beweert. Het is nochtans simpel: Hummus is gezond, zolang je het maar zelf maakt ! In traditionele, zelfgemaakte hummus zit niet meer dan 10 gram vet, waarvan slechts 1 gram verzadigd is. Hummus uit de winkel kan daarentegen tot wel 31 gram vet per 100 gram hummus bevatten, waarvan 1 tot 4 gram verzadigd is.  Maak je hummus dus zelf. Dit recept voor Rode Bietenhummus uit Thermomix bewijst dat dit echt niet zo moeilijk is. Mocht je toch hummus uit de supermarkt aanschaffen, kijk dan goed op het etiket naar de hoeveelheid calorieën, vet, suiker en zout.

Rode bietenhummus uit Thermomix

Hummus van ovengebakken rode bieten, bereid in een Thermomix
Passieve Tijd1 uur
Totale tijd1 uur 10 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Belgisch
Porties: 500 Gram
Calorieën: 99kcal

Ingrediënten

 • 1 potje kikkererwten van 350 gram (230 gram uitgelekt)
 • 250 gram rode bieten
 • 1 teentje knoflook
 • sap van een halve citroen
 • 1,5 eetlepels tahin sesampasta
 • 1 scheutje olijfolie
 • komijnpoeder
 • korianderpoeder
 • peper en zout

Instructies

 • Zet de oven aan op 220° en spoel de bietjes schoon onder de kraan. Verpak de bietjes per stuk in aluminiumfolie. Plaats de bieten op een rek middenin de oven gedurende 1 uur.
 • Haal ze uit de oven en laat even afkoelen. Als de bieten wat zijn afgekoeld, haal je schil eraf met een mesje. Snijd de bietjes in grove stukken en doe ze in de mengbeker van de Thermomix. Pureer de bietjes grof.
  Stel TM in: 5 sec / snelheid 5
 • Spoel de kikkererwten schoon onder de kraan en doe die ook in de mengbeker, net als de overige ingrediënten. Mix opnieuw
  Stel TM in: 7 sec / snelheid 5
 • Proef de hummus en kijk wat je nog mist. Je kunt extra tahin, olijfolie, citroensap of kruiden naar smaak toevoegen. Bewaar de bietenhummus in een afgesloten pot in de koelkast. Je kunt het een paar dagen bewaren.

Uitrusting

Notities

Dit recept kan ook gebruikt worden voor het maken van hummus op basis van doperwtjes. Vervang dan de rode bieten door 200 gram diepvriesdoperwtjes; Kook deze 10 minuten in gezouten water. Doe dan ALLE ingrediënten tezamen in de mengbeker en mix 10 sec aan snelheid 5.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 100Gram | Calorieën: 99kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwit: 4g | Vet: 4.5g
5 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier. Voor een overzicht van alle andere recepten die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept