Deze Portugese Tomatensoep is een op klassieke wijze klaargemaakte gebonden soep waarbij de binding gebeurt door middel van aardappelen. Ook illustreert dit gerecht mooi hoe een relatief eenvoudige gerecht opgewaardeerd kan worden door het toevoegen van een ingrediënt net voor het opdienen. De tomatenstukjes kunnen wel reeds gedurende de mis en place bereid worden.
Dit recept wordt bereid in les 4 van de kookcursus Een Beetje Beter
In dit recept komen heel wat Franse keukentermen voor. Dit komt omdat dit een recept is van de koksopleiding die ik gevolgd heb in avondschool aan het VTI Leuven. Voor een overzicht van de meeste gebruikte keukentermen kun je ook op deze site terecht. Volg hiervoor het hoofdmenu of klik hier.
Portugese Tomatensoep
Ingrediënten
- 60 gram ui
- 2 witten van prei
- 2 stengels witte selder
- 2 wortels
- 800 gram tomaten uit blik
- 1 koffielepel tomatenpuree
- 500 gram aardappelen
- 2 liter blanke fonds
- 1 klontje boter
- 1 bouquet garnie
- 2 tomaten
Instructies
Voorbereiding
- Maak de groenten schoon : Snij preiwit in lengte in twee, was en snij in stukjes van 2 cm. Eminceer de ui. Was de wortels, snij in lengte in 4 en in stukjes 2 cm. Selder in stukjes 2 cm. Snij de aardappelen in stukjes van 1,5 cm
- Stoof ui, selder, prei en wortel in boter (met deksel, niet kleuren)
- Voeg de tomatenpuree toe en sueer verder.
- Voeg blanke fonds toe en voeg ook de bouquet garnie toe.
- Voeg de aardappelen en de tomaten uit blik toe en breng op kookpunt.
- Frémir (zonder deksel) gedurende 30 minuten.
- Emondeer ondertussen de verse tomaten en Concasseer. Snij in heel kleine stukjes voor de garnering.
- Mixen, kruiden en dan door de zeef halen. Nogmaals laten opkoken en eventueel schuim afschuimen.
Afwerking
- Schep de soep in borden en voeg de tomatenstukjes toe.
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep op de site Een beetje Beter, klik hier