Portugese tomatensoep

Portugese Tomatensoep

Deze Portugese Tomatensoep is een op klassieke wijze klaargemaakte gebonden soep waarbij de binding gebeurt door middel van aardappelen.  Ook illustreert dit gerecht mooi hoe een relatief eenvoudige gerecht opgewaardeerd kan worden door het toevoegen van een ingrediënt net voor het opdienen. De tomatenstukjes kunnen wel reeds gedurende de mis en place bereid worden.

Dit recept wordt bereid in les 4 van de kookcursus Een Beetje Beter

In dit recept komen heel wat Franse keukentermen voor. Dit komt omdat dit een recept  is van de koksopleiding die ik gevolgd heb in avondschool aan het VTI Leuven. Voor een overzicht van de meeste gebruikte keukentermen kun je ook op deze site terecht. Volg hiervoor het hoofdmenu of klik hier.

Portugese Tomatensoep

Tomatensoep die een beetje beter is
Passieve Tijd30 min
Totale tijd1 uur
Gang: Soep
Keuken: Belgisch
Porties: 6 porties
Calorieën: 128kcal

Ingrediënten

  • 60 gram ui
  • 2 witten van prei
  • 2 stengels witte selder
  • 2 wortels
  • 800 gram tomaten uit blik
  • 1 kl tomatenpuree
  • 500 gram aardappelen
  • 2 liter blanke fonds
  • 1 klontje boter
  • 1 bouquet garnie
  • 2 tomaten

Instructies

Voorbereiding

  • Maak de groenten schoon : Snij preiwit in lengte in twee, was en snij in stukjes van 2 cm. Eminceer de ui. Was de wortels, snij in lengte in 4 en in stukjes 2 cm. Selder in stukjes 2 cm. Snij aardappelen in stukjes van 1,5 cm
  • Stoof ui, selder, prei en wortel in boter (met deksel, niet kleuren)
  • Voeg tomatenpuree toe en sueer verder.
  • Voeg blanke fonds toe en voeg bouquet garnie toe.
  • Voeg aardappelen en tomaten toe en breng op kookpunt.
  • Frémir (zonder deksel) gedurende 30 minuten.
  • Emondeer ondertussen de twee tomaten en Concasseer. Snij in heel kleine stukjes voor de garnering.
  • Mixen, kruiden en dan door de zeef halen. Nogmaals laten opkoken en eventueel schuim afschuimen.

Afwerking

  • Schep in borden en voeg tomatenstukjes toe.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 128kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwit: 6g | Vet: 1g
5 van 1 stem

Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie