Sabayon

Sabayon

Sabayon is een zeer populair dessert waar allerlei variaties op mogelijk zijn.
De oorsprong ligt in een ver verleden. Men spreekt over Maria de Medici, die het dessert zou geïntroduceerd hebben vanuit de Italiaanse keuken naar Frankrijk. De oorsprong is dus waarschijnlijk Italiaans. In het Italiaans spreekt men van zabaglione. In oorsprong moet het waarschijnlijk een drank geweest zijn: Eierdooiers gemengd met suiker en wijn.
Sommigen beweren dat uitleggen hoe men sabayon moet maken neerkomt als proberen uit te leggen hoe men moet leren auto rijden via een schriftelijke cursus. We doen het toch. Dit recept komt ook aan bod in de kookcursus van Een beetje Beter.

Sabayon

Recept voor het bereiden van sabayon
Totale tijd15 min
Gang: Nagerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 4 personen
Calorieën: 124kcal

Ingrediënten

  • 5 eigelen (= 1 eigeel per persoon + 1)
  • 4 halve eierdopjes witte wijn (dus evenveel als het aantal eierdooiers)
  • 4 halve eierdopjes suiker (dus evenveel als het aantal eierdooiers)
  • 1 scheutje aperitiefwijn , als bvb witte porto, marsala, amaretto, ...

Instructies

  • Doe de eierdooiers in een sauteuse, voeg de witte wijn toe en DAN de suiker. Goed loskloppen.
  • Op een zacht vuurtje in achtvorm opkloppen tot een luchtige schuimachtige massa (tot 4 x massa). De temperatuur mag niet boven de 68 graden komen want dan stolt het eigeel !
  • Parfumeer met een of andere alcoholhoudende drank.

Notities

Serveertips:

-Dien op vergezeld van een bol ijsroom.
-Indien u de sabayon koud wilt eten, voeg dan 5 cl opgeklopte room toe per eigeel waarmee de sabayon bereid werd.
-Verdubbelen van de hoeveelheid wijn is mogelijk en is gangbaar in restaurants.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 124kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwit: 30g | Vet: 60g
5 van 1 stem

Geef een reactie