Een recept voor Spelt Stokbrood uit Thermomix.
In de meeste Thermomix recepten staat een vrij korte kneedtijd, omdat het mes zowel voor- als achteruit kneedt. Een langere kneedtijd dan aangegeven in de meeste recepten is misschien wel aan te raden. Daar zou je een lekker soepel deeg van krijgen. Hier is de tijd minimaal gehouden, maar het staat iedereen uiteraard vrij om wat te experimenteren met de kneedtijd.
Spelt Stokbrood
Spelt Stokbrood bereid in Thermomix
Porties: stokbroodjes
Calorieën: 878kcal
Ingrediënten
- 50 gram spelt of ander (tarwe) graan
- 200 gram bloem, bvb Frans krokant van Aveve
- 1 tl zout
- 150 gram warm water
- 20 gram olijfolie
- 15 gram droge gist
- 1 tl suiker
Instructies
- Doe de spelt (of andere granen) in de mengbeker
Stel TM in: 20 sec / snelheid 10 - Voeg alle andere ingrediënten toe
Stel TM in: 3 minuten / deegfunctie - Haal het deeg uit de mengbeker (door het mes los te draaien en de mengbeker om te draaien), en stort uit in rechthoekige vorm.
Bedek het deeg (met deksel of handdoek)
Laat ongeveer 30 minuten rijzen - Verdeel het deeg in evenveel stukken als dat je broodjes maakt.
Dan het deeg een drietal keer uitrekken en opnieuw samenvouwen waarbij je één derde dicht plooit en vervolgens ander derde dichtvouwt. 90 graden draaien. Dan nog eens uitrekken en vouwen, opnieuw 90 graden draaien en strekken en vouwen.
Opnieuw 30 minuten afgedekt laten rijzen. - Maak nu stokbroodvorm na éénmaal strekken en vouwen en dichtplooien. Doe op stokbroodvorm.
Laat nogmaals ongeveer 30 min afgedekt rijzen - Maak inkepingen met scherp mes op stokbroodjes.
Bak 20 tot 30 minuten in voorverwarmde oven aan 200 graden.
Doe tijdens bakken en voorverwarmen een platte ovenschaal met kokend water onderaan de oven. Zo worden de broodjes krokanter.
Uitrusting
Oven
Notities
Om te bepalen of je deeg de tweede keer goed gerezen is kun je er een deukje ingeven:
- Als het deukje volledig verdwijnt: onder-rezen
- Als het deukje tot halverwege terug veert: precies goed
- Als het deukje in het deeg blijft staan: over-rezen
Voedingswaarden per Portie
Calorieën: 878kcal | Koolhydraten: 153g | Eiwit: 30g | Vet: 15g
Voor een overzicht van alle deegbereidingen (brood en pizza) op de site Een beetje Beter, klik hier. Voor een overzicht van alle recepten die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier.
Foto is van ander recept voor stokbrood