Deze Terrine van konijn met noten en Porto uit Thermomix is wel degelijk een terrine, en geen paté, hoewel die termen vaak dooreen gebruikt worden. Een terrine is over het algemeen een rechthoekige vorm met aan weerszijde handvatten en vaak heeft het ook een deksel. Dit deksel geeft meteen het verschil aan tussen het gerecht de terrine en de paté. Een terrine wordt afgedekt met een deksel en een paté met deeg. Een paté is officieel een vleesgerecht met een deegkorst er om heen. En een paté eet je zowel koud als warm terwijl je een terrine bijna altijd koud eet.
Het verschil tussen de twee zit hem ook al in de naam namelijk terrine komt van het woord terre. Terre betekent aarde en een terrine is dus ook vaak gemaakt van vuurvast aardewerk. In het woord Paté zit het Franse woord Pâte wat deeg betekent. De klassieke terrine bestaat meestal uit vlees, wild en gevogelte met kruiden, sterke drank en is omhuld met spek. Tegenwoordig worden er steeds meer terrines gemaakt van vis, schaaldieren en groenten. Deze zijn dan vaak omhuld met gelei. Hier een recept met konijn waarin het konijn heel simpel kan vervangen worden door bvb haas of wild.
Terrine van konijn met noten en Porto uit Thermomix
Ingrediënten
- 250 gram kippenlevertjes
- 250 gram gehakt
- 250 gram konijnerug, ontbeend
- 1 snuifje zout
- 1 snuifje Peper
- 50 gram Porto
- 1 ui
- 10 Okkernoten
- 1/2 handvol kervel
- 1 beetje tijm
- 1 ui
- 2 laurierbladen
- 10 sneden spek
Instructies
- Snij het konijn in stukken en bewaar gedurende 20 minuten in de koelkast
- Snij ook de levertjes in stukken, kruid met peper en zout en overgiet ze met de helft van de porto. Laat gedurende 20 minuten marcereren. (dit is de Franse keukenterm voor in alcohol laten trekken)
- Doe in de Thermomix: de gepelde en in 4 gesneden ajuin, de noten, de kervel en de tijm.
Stel TM in: 5 sec / Snelheid 5 - Haal dit uimengsel nu uit de thermomix en zet weg in een schaaltje.
- Doe de lever in de thermomix
Stel TM in: 20 sec / Snelheid 6 - Voeg in de thermomix het konijnenvlees, het gehakt, het ei, het uienmengsel en de rest van de porto toe
Stel TM in: 2 sec / Snelheid turbo
eventueel nogmaals 2 sec mixen met turbo. - Bedek de onderkant en zijkant van de terrine met de spekreepjes.
Giet het vleesmengsel in de terrine.
Bedek met spek en laurierbladen.
Doe deksel op de terrine en plaats gedurende anderhalf uur in een oven van 150 graden of tot een kerntemperatuur van 75 graden bereikt is.
Uitrusting
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle voorgerechten op deze site, klik hier.
Hoeveel konijn wordt er gebruikt voor dit gerecht?
Oei, vergeten! Bedankt om mij dit te laten weten. Ik heb één konijnerug gebruikt, ontbeend uiteraard.
Welke inhoud heeft de terrine 1,7?
De terrine heeft een inhoud van 1 liter.