Dit is een recept voor Hertoginnenaardappelen (Pommes Duchesses)
Hertoginnenaardappelen, duchesse-aardappelen of pommes duchesse zijn gebakken vormpjes van aardappelpuree en ei. De puree wordt bereid door aardappelen, eidooiers, zout en peper en nootmuskaat te mixen. De vormen worden gemaakt door de puree met een spuitzak op
een bakplaat te spuiten.
Dit recept wordt bereid in les 2 van de kookcursus Een Beetje Beter
Hertoginnenaardappelen (Pommes Duchesses)
Aardappelpuree, in torentjes
Porties: personen
Calorieën: 153kcal
Ingrediënten
- 500 gram aardappelen zachtkokend
- 20 gram boter
- 2 eierdooiers
- 100 ml halfvolle melk
Instructies
Voorbereiding
- Aardappelen schillen en gaarkoken in 20 minuten, afgieten en droog opschudden op een zacht vuurtje.
- De gare aardappels fijnmaken met een roerzeef of plat stampen.
- Meng de boter, melk en eidooiers door de puree.
- Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.
- De aardappelen in een spuitzak met gekarteld spuitmondje met grote opening doen en ronde aardappeltorentjes maken op een (ingevette) ovenplaat.
Afwerking
- In een oven van 200° plaatsen en gedurende 10 tot 15 minuten een mooi bruin korstje laten vormen. Als alternatief kunt u de aardappeltorentjes ook onder een grill verwarmen.
Uitrusting

Oven met grill
Notities
Ter afwerking kan de buitenzijde ingesmeerd worden met een kleine hoeveelheid eigeel, zodat zich bij het bakken een goudbruin korstje vormt.
Voedingswaarden per Portie
Calorieën: 153kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwit: 16g | Vet: 29g
Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier