Coq au Vin op klassiek wijze

Coq au Vin op klassiek wijze

Recept voor Coq au Vin op klassiek wijze

Coq au vin is een Frans gerecht. Het bestaat uit een in stukjes gesneden haan (of kip) met in vieren gesneden kleine champignons, diverse kruiden en klaargemaakt in een gebonden rodewijnsaus. Het kan worden geserveerd met Parijse aardappeltjes, aardappelpuree, stokbrood, gekookte rijst of pasta.

Coq au Vin op klassiek wijze

Coq au Vin op klassieke wijze bereid, dwz zoals men dit gerecht gewoonlijk maakt
Passieve Tijd40 min
Totale tijd1 uur 11 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Porties: 4 personen
Calorieën: 668kcal

Ingrediënten

  • 4 kipfilets met vel en been
  • 100 gram mager spek in blokjes gesneden
  • 1,5 eetlepel slaolie
  • 60 gram margarine of boter
  • 20 kleine gewassen zilveruitjes
  • 2,5 deciliter rode wijn
  • 3 eetlepels Cognac
  • 30 gram bloem
  • 1 klein laurierblad
  • 1 mespunt gedroogde tijm
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 100 gram panklare kleine champignons
  • 2 eetlepels aalbessenconfituur
  • Peper
  • zout

Instructies

Voorbereiding

  • Was en droog de kipfilets en wrijf ze in met peper en zout. Maak eventueel wat inkepingen in de filets.
  • Breng de blokjes spek juist onder water in een kleine steelpan aan de kook. Giet dan het water weg en dep het spek op keukenpapier vrijwel droog.
  • Laat de olie in de vleespan warm worden. Voeg de margarine toe en fruit daarin de blokjes spek en de uitjes goudgeel van kleur. Neem ze dan met de schuimspaan met zo weinig mogelijk bakvet uit de pan.
  • Doe de stukken kip in de pan. Bak, onder af en toe keren, de delen aan alle zijden mooi van kleur.
  • Giet, als het vlees rondom gebakken is, de cognac in een dunne straal op de stukken kip. Steek de stromende cognac met een lucifer op of vlak boven het vlees aan.
  • Neem dan de kip uit de pan. Doe de bloem in de pan en singeer.
  • Doe het laurierblad en de tijm in de pan en giet er de wijn op. Verhit de wijnjus onder voortdurend roeren tot deze kookt.
  • Voeg de knoflook, uitjes en spek toe en leg de stukken kip in de saus.
  • Sluit de pan als de inhoud kookt. Temper de warmtebron en laat het vlees 1/2 uur sudderen. Doe dan de champignons erbij.
  • Voeg aan de wijnsaus naar smaak gelei, peper en zout toe. Laat nog 10 minuten zachtjes verder koken.

Afwerking

  • Leg de stukken kip op de voorverwarmde schotel of schaal. Giet de saus over de stukken kip.

Uitrusting

Creuset

Notities

U kunt dit gerecht tot en met punt 10 de dag op voorhand klaarmaken.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 668kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwit: 67g | Vet: 27g
4 van 2 stemmen

Geef een reactie