Zuid-Afrikaanse Bobotie

Zuid-Afrikaanse bobotie

Zuid-Afrikaanse bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken dat bestaat uit gehakt en specerijen met een ei, melk- en een kurkumalaag.

Er is lang gedacht dat het recept afkomstig was van de kolonies van de Vereenigde Oostindische Compagnie in Batavia en mogelijk afgeleid van het Indonesische gerecht bobotok, maar het is meer waarschijnlijk dat dit reeds samen met Jan van Riebeeck naar de Kaap meegekomen is. De Nederlanders wisten al in die tijd hoe een kerrievleesschotel bereid moest worden. Dit was zo algemeen, dat speciale potten reeds tegen 1752 daarvoor vervaardigd zijn, zoals blijkt uit een boedelinventaris waarin een bobotieketel (bobotiepot) genoemd wordt.
Het gerecht is in 1951 opgenomen als traditioneel Zuid-Afrikaans in een internationaal receptenboek dat door de Verenigde Naties is gepubliceerd.

Het gerecht was al tegen de 17e eeuw bekend aan de Kaap. Destijds werd dit gemaakt van een mengsel van schaap- en varkensvlees. Tegenwoordig wordt schaap- en rundvlees gebruikt. Het oorspronkelijke recept bevat gember en citroenschil. Met de ontdekking van curry (of kerrie in Nederland) is het recept eenvoudiger geworden, maar het basisidee is hetzelfde gebleven.

Op het internet zijn talloze recepten te vinden om Zuid-Afrikaanse bobotie te bereiden. Wij bazeerden ons op het recept van My happy Kitchen dat je hier kunt vinden. Ik gebruik evenwel gemengd varkens/kalfs gehakt. De rozijnen heb ik weg gelaten.

Zuid-Afrikaanse bobotie

Ovenschotel uit de Zuid-Afrikaanse keuken
Passieve Tijd30 minuten
Totale tijd50 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Afrikaans
Trefwoord: Ovenschotel
Porties: 4 personen
Calorieën: 545kcal

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 uien
  • 1 sneetje wit brood
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 10 cl halfvolle melk
  • 10 cl slagroom
  • 2 eetlepels olijfolie, waarvan 1 el om de ovenschotel in te smeren
  • 1 groene appel
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • 50 gram rozijnen
  • 2 eieren
  • 3 laurierblaadjes

Instructies

  • Schil de uien en snij in kleine stukjes. Doe hezelfde met de appel.
  • Breek het brood in stukjes en laat die weken in de melk.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe de olijfolie in een braadpan. Verwarm en doe de helft van de olie in de pan. Bak de uien enkele minuutjes aan. Voeg dan het gehakt toe en bak tot het rul is..
  • Haal het brood uit de melk. Bewaar de melk! Knijp het brood uit en meng door het gehakt. Voeg currypoeder, kurkuma, gemberpoeder, jam, en appel toe en bak nog een paar minuutjes verder. Breng op smaak met zout en peper.
  • Klop de eieren los met de melk en de slagroom. Roer de helft van dit mengsel door het gehakt.
  • Vet een ovenschaal in en doe het gehaktmengsel erin. Schenk de rest van het eiermengsel op her gehakt. Druk de laurierblaadjes erin en doe de bobotie 30 minuten in de oven.

Uitrusting

Oven

Voedingswaarden per Portie

Serving: 250gram | Calorieën: 545kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwit: 28g | Vet: 42g
3.67 van 12 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

3.67 from 12 votes (12 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept