Kippensoep uit Hogedrukpan

Kippensoep uit Hogedrukpan

Deze Kippensoep uit Hogedrukpan is een variant van de groentesoep op Oma’s wijze dat je hier kunt vinden. Maar dit keer op basis van kippenbouillon. Sommigen noemen deze soep ook wel ouderwetse kippensoep.

In dit recept komt een hele kip voor, maar eigenlijk gebruiken we maar de helft; Het resterend gedeelte van de kip kan gebruikt worden om een kippensalade van te maken. Om een nog krachtiger bouillon te bekomen laten we de soep na het koken nog 12 uren staan.

Wie geen hogedrukpan heeft kan het gerecht ook klaarmaken in een gewone kookpot. Laat dan minstens 3 uren zachtjes koken.

Kippenbouillon zou erg gezond zijn. Het is een natuurlijke bron van gelatine, mineralen en aminozuren die makkelijk door ons lichaam worden opgenomen. Het collageen dat van nature voorkomt in kippenbouillon ondersteunt een gezonde nagel- en haargroei en helpt de elasticiteit van de huid te verbeteren. Ook helpt dat collageen in de darmen. Het ondersteunt namelijk het natuurlijke proces van herstel in de darmwand. Kippenbouillon is ook een ‘ouderwetse’ manier om verkoudheid en griep tegen te gaan. Om aan te sterken en het genezen te bespoedigen, is het drinken van kippenbouillon erg goed. Het wordt ook wel Joods Penicilline genoemd.

Een hogedrukpan, ook wel snelkookpan genoemd, is een pan waarmee je dankzij de verhoogde druk sneller gerechten kunt bereiden. Door de druk kookt het water bij een hogere temperatuur, van 100 graden tot circa 116 graden. Hierdoor kun je met een snelkookpan gerechten in maar liefst 2/3 van de tijd bereiden ten opzichte van een gewone kookpan. Het gebruik van een snelkookpan heeft 3 grote voordelen. Zoals de naam al doet vermoeden is tijdsbesparing de grootste winst die je met koken onder druk behaald. Daarnaast bespaar je door de kortere kooktijden 50% van de energiekosten van het koken. Het laatste grote voordeel is dat er tijdens het koken de zuurstof uit de pan wordt geperst en daardoor er meer voedingsstoffen behouden blijven. Dit heeft voornamelijk effect op de vitamines die soms zo broos zijn dat ze door te lang koken vernietigd kunnen worden: niet bij het gebruik van een hogedrukpan.

Kippensoep uit Hogedrukpan

Kippenbouillon met groenten uit hogedrukpan
Voorbereidingstijd40 min
Bereidingstijd20 min
Passieve Tijd12 uur
Totale tijd12 uur 30 min
Gang: Soep
Keuken: Belgisch
Porties: 8 personen
Calorieën: 102kcal

Ingrediënten

  • 1 kip of braadkuiken
  • 0,750 kg prei (1 preistengel is ongeveer 250 gram)
  • 300 gram selder (1 selder is ongeveer 800 gram)
  • 300 gram wortelen
  • 200 gram ui
  • 3 laurierbladeren
  • 3,8 liter water
  • peper en zout
  • currypoeder, facultatief

Instructies

  • Snij de kip in grote stukken (Wij verdelen een kip in de 2 borsten, de rug, de vleugels en de billen). Verwijder het vel van de kip.
  • Maak de prei schoon. Snij het bovenste deel van het groen eraf en snij dan in de lengte in vier. Snij dan dwars op de stengel in kleine stukjes. Was grondig want prei bevat veel aarde.
  • Doe de blaadjes van enkele selderijstengels af en snij zeer fijn. Haal dan de draden van de selderstengels af met een dunschiller. Snij iedere stengel nu in de lengte in twee of drie stroken en snij dan in kleine stukjes. Was ook deze.
  • Schil de wortelen en snij dan ook in stukjes.
  • Pel nu de uien en snij die ook in kleine stukjes.
  • Doe de kip, de prei, de wortel, de selder, de ui en de laurier in de hogedrukpot.
  • Doe ook het water in de pot en zet op het vuur. Wanneer de stoom ontsnapt, laat je nog 45 minuten koken onder hoge druk.
  • Laat de soep dan minstens 12 uur staan.
  • Doe de kip uit de kom en trek het vlees uiteen in dunne draadjes (zoals je pulled pork zou maken).
  • Kruid de soep af met peper en zout. Voor de liefhebbers eventueel ook een beetje currypoeder gebruiken.
  • Giet de soep in tassen of borden en werk af met stukjes kip.

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Serving: 400gram | Calorieën: 102kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwit: 15g | Vet: 2.4g
5 van 2 stemmen

Voor een overzicht van alle soepen op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie