Groentesoep op Oma's Wijze

Groentesoep op Oma’s Wijze

Deze Groentesoep op Oma’s wijze is een soep met (What’s in a name) verschillende groenten als belangrijkste ingrediënten. De standaardbasis van een West-Europese groentesoep bestaat uit ui, prei en selder. Hieraan worden naar inspiratie andere groenten toegevoegd.  In dit recept voegen we daar enkel nog wat wortelen (voor de kleur) en aardappelen (voor de binding) aan toe .

Wij verkiezen deze soep klaar te maken in een hogedrukpan, maar het kan net zo goed in een gewone kookpot. Bij een snelkookpan gaat het niet alleen sneller, maar ook de kleur en smaak blijven beter bewaard.

En het is inderdaad groentesoep, niet groentensoep

Groentesoep op Oma’s Wijze

Basis groentesoep
Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd1 uur
Gang: Soep
Keuken: Belgisch
Porties: 15 personen
Calorieën: 72kcal

Ingrediënten

 • 1 kg Prei (1 preistengel is ongeveer 250 gram)
 • 800 gram groene selder (1 selder is ongeveer 800 gram)
 • 300 gram wortelen
 • 200 gram ui
 • 200 gram aardappelen
 • 4 vegetarische bouillonblokjes
 • 3,8 liter water
 • 60 gram vetstof, bvb Becel light
 • peper en zout

Instructies

 • Maak de prei schoon. Snij het bovenste deel van het groen eraf en snij dan in de lengte in twee. Verdeel iedere helft in 3 of 4 stroken en snij dan in kleine stukjes. Was grondig want prei bevat veel aarde.
 • Doe de blaadjes van enkele selderijstengels af en snij zeer fijn. Haal dan de draden van de selderstengels af met een dunschiller. Snij iedere stengel nu in de lengte in twee of drie stroken en snij dan in kleine stukjes. Was ook deze.
 • Schil de wortelen en snij dan ook in brunoise. Doe hetzelfde met de aardappelen.
 • Pel nu de uien en snij die ook in kleine stukjes. Zet de hoge druk pan (of een gewone pan) op het vuur en laat de vetstof smelten. Doe er de uien bij en bak eventjes aan tot de uien doorschijnend zijn.
 • Doe dan de prei en de selder in de pot en laat nog eventjes bakken.
 • Doe dan de wortelen en de aardappelen in de pot. Roer dooreen en doe dan de bouillonblokjes erbij. Doe 2/3 van het water erbij wanneer je een hoge drukpan gebruikt, anders de volledige hoeveelheid. Laat respectievelijk 15 minuten koken onder hoge druk; ongeveer 35 minuten of tot de groenten zacht zijn met het deksel op de pot.
 • Doe bij het klaarmaken in een snelkookpan de rest van het water bij de soep. Kruid af met peper en zout.

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Serving: 400gram | Calorieën: 72kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwit: 2g | Vet: 2.4g
4.67 van 9 stemmen

Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep op de site Een beetje Beter, klik hier. Voor een overzicht van alle gerechten die klaargemaakt worden in een hogedrukpan, klik hier.

1 gedachte over “Groentesoep op Oma’s Wijze”

 1. Pingback: Kippensoep uit Hogedrukpan - Een Beetje Beter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *