Deze gehaktschotel uit de oven met bloemkool en mascarpone is een gemakkelijk te bereiden gerecht dat vooral op winterse dagen veel meeval zal kennen. Het kan gemakkelijk in porties ingevroren worden en nadien opgewarmd worden in de microgolf. Met de soorten gehakt kan je volop variëren: gemengd gehakt, varkensgehakt, rundgehakt, kalfsgehakt, lamsgehakt, kippengehakt… Alles kan en alles mag! Zelfs vegetarisch gehakt. Dit recept is van Louise De Brabandere en heb ik hier gevonden.
Ovenschotel met bloemkool en mascarpone
Ovenschotel met bloemkool, gehakt, aardappelen en mascarpone
Porties: personen
Calorieën: 663kcal
Ingrediënten
- 400 gram bloemkool in kleine roosjes
- 600 gram hardkokende aardappelen
- boter
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook
- 600 gram gemengd gehakt
- 1 eetlepel tomatenconcentraat
- 2 eetlepel tomatenketchup
- 150 gram gruyère, gemalen
- 250 gram mascarpone
- melk
- 0,5 eetlepels harissa of iets anders pikants, zoals sambal
- peper en zout
Instructies
- Schil de aardappelen kook ze gaar. Snij ze in schijfjes.
- Kook ook de bloemkoolroosjes beetgaar.
- Verhit een klontje boter in een grote pan en stoof de ui en knoflook gedurende 1 minuut.
- Draai het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Bak ook het gehakt aan tot het gaar is.
- Voeg het tomatenconcentraat en de ketchup toe en meng goed dooreen. Kruid met peper en zout.
- Breng het gehaktmengsel vlees over in een ovenschotel en stamp goed aan. Bedek het gehakt met een laagje geraspte kaas, vervolgens een laag aardappelen en tot slot een laag bloemkool, Kruid met peper en zout.
- Klop de mascarpone met een scheutje melk los. Meng er de harissa door en kruid met peper en zout. Verdeel dit mengsel over de bloemkool en verdeel de rest van de gruyèrekaas erover.
- Zet de schotel een 20-tal minuten in een aan 180 graden voorverwarmde oven, waarvan de laatste 10 minuten onder de grill tot de kaas gesmolten is of goudbruin ziet.
Uitrusting
Oven met grill
Notities
Voor een vegetarische versie kun je het gehakt vervangen door bruine of groene linzen. Reken dan op 150 gram linzen per 500 gram gehakt.
Voedingswaarden per Portie
Calorieën: 663kcal | Koolhydraten: 26g | Eiwit: 33g | Vet: 48g
Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.
Dit is een recept schaamteloos overgenomen van Thursday dinners 😉 met een bronvermelding had beter geweest.
U hebt absoluut gelijk. Bij deze rechtgezet. Ik haalde het recept uit De Morgen. De website Thursday Dinners is ondertussen niet meer online. Wel een boek.