Winterse Vleesballen met Savooikool

Dit recept voor Winterse Vleesballen met Savooikool komt uit het boek ‘Essentials of Classic Italian Cooking’ van Marcela Hazan.

Marcella Hazan wordt algemeen beschouwd als een van de grootste Italiaanse kookschrijvers ter wereld en The Essentials of Classic Italian Cooking is haar meesterwerk. Gericht op koks van elk niveau, of het nu beginners zijn of gevorderde koks, het is een toegankelijke en uitgebreide gids voor de authentieke Italiaanse keuken en zou een plaats moeten vinden in de keukenbibliotheek van iedereen die gepassioneerd is door goed eten.

Winterse Vleesballen met Savooikool

Winterse Vleesballen met Savooikool
Totale tijd2 uur 10 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 4 personen
Calorieën: 513kcal

Ingrediënten

 • 8 cl melk
 • 1 snede wit brood, zonder korst.
 • 500 gram gemalen rundvlees
 • 50 gram pancetta, zeer fijn gehakt
 • 1 ei
 • Zout
 • Zwarte peper, vers gemalen uit de molen
 • 1 eetlepel gehakte peterselie
 • 2 eetlepels fijngesneden ui
 • 30 gram Parmezaanse kaas, vers geraspte
 • 25 centiliter paneermeel
 • Plantaardige olie
 • 650 gram savooikool, (of groene kool)
 • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
 • 3 teentjes knoflook fijn gehakt
 • 200 gram Italiaanse pruimtomaten in blik uitgelekt en in grove stukken gesneden

Instructies

 • Doe de melk en het brood in een kleine kookpot en zet het vuur laag. Als het brood alle melk heeft opgezogen, stamp je het tot pulp met een vork. Haal het brood van het vuur en laat het volledig afkoelen.
 • Doe het gemalen vlees, de gehakte pancetta, het ei, het zout, de peper, de peterselie, de ui, de geraspte Parmezaanse kaas en het in melk geweekte brood in een kom. Kneed het mengsel zachtjes met uw handen zonder te knijpen. Wanneer alle ingrediënten gelijkmatig zijn gecombineerd, vorm dan voorzichtig en zonder te knijpen bolletjes met een diameter van ongeveer 4 cm. Rol de bolletjes zachtjes door het paneesmeel.
 • Kies een creuset (of andere pan)met deksel) die alle gehaktballen in een enkele laag kan bevatten. Giet er voldoende plantaardige olie in om de gehaktballen in aan te bakken. Zet het vuur op middelhoog en als de olie heet is, gooi je de gehaktballen erin. Bruin de gehaktballen aan alle kanten en draai ze voorzichtig om zodat ze niet kapot gaan. Als ze klaar zijn, haal ze uit de pan met een lepel of spatel en schep ze op keukenpapier. Giet de olie uit de pan en veeg de pan droog.
 • Gooi de gekneusde of onzuivere bladeren van de kool weg. Maak de andere bladeren los van de kern, gooi de kern weg, en versnipper ze in stroken van ongeveer een halve centimeter breed.
 • Doe de olijfolie en de gehakte knoflook in de sauteerpan en zet het vuur aan tot medium. Kook de knoflook en roer hem om tot hij goudkleurig is en voeg dan alle geraspte kool toe. Draai het 2 of 3 keer om om het goed te bedekken, dek de pan af en zet het vuur tot het minimum.
 • Kook de kool 40 minuten tot 1 uur en draai hem af en toe om, totdat hij heel zacht is geworden en hij tot een derde van zijn oorspronkelijke massa is gereduceerd. Voeg zout en gemalen peper toe, waarbij u er rekening mee moet houden dat de kool zeer zoet is en een aanzienlijke hoeveelheid kruiden nodig heeft. Proef en corrigeer de smaak.
 • Zet het vuur hoger, haal de pan open en ga door met het koken van de kool. Als de kool een lichtbruine kleur krijgt, voegt u de gesneden tomaten toe, roert u ze goed om en laat u ze ongeveer 15 minuten koken. Breng de gehaktballen terug in de pan en draai ze 2 of 3 keer om in de kool en de tomaten. Dek de pan af, zet het vuur lager en laat ze 10 tot 15 minuten koken, waarbij u de inhoud af en toe omdraait. Breng de gehele inhoud van de pan over op een warme schotel en serveer in één keer.

Uitrusting

Creuset

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 513kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwit: 37g | Vet: 31g
5 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *