Snert

Snert

Snert wordt gebruikt voor de in Nederland gebruikelijke variant van erwtensoep die gemaakt wordt op basis van spliterwten. Doorgaans wordt die in de winter gegeten. Deze soep is zo dik dat deze meer op pap dan op soep lijkt. Bij echte snert zou je lepel moeten blijven rechtstaan als je die erin steekt.

De hoeveelheden en de keus van andere ingrediënt dan de spliterwten kan variëren. Sommige traditionele recepten voor snert geven naast spliterwten als enige groenten knolselderij en prei, andere Geven wortel en ui. Naast wortel, knolselderij, prei en ui kan ook aardappel toegevoegd worden. Aardappels vallen tijdens langdurig koken uit elkaar en zorgen ervoor dat de soep sneller dik wordt. Andere groenten die toegevoegd worden zijn wel bleekselderij of bladselderij. De soep bevat vaak tevens vet varkensvlees, zoals ribbekes (krabbetjes in NL), spek of varkensribben (karbonade in NL) of varkenspoot. Ook rookworst is een veelgebruikt ingrediënt.

Door de kenners wordt erwtensoep pas snert genoemd als de soep een nacht heeft gestaan. Daardoor wordt de soep bijzonder dik. Je kunt dan eventueel de soep pureren met een staafmixer. Een heel nuttig en interessant artikel over de beste staafmixers kun je hier vinden.

Hier wordt de soep klaargemaakt in een slowcooker. Wij baseerden ons op een recept Uit Betty’s Kitchen. Haar recept kun je hier vinden.

Snert

Dikke erwtensoep bereid in een slowcooker
Voorbereidingstijd15 min
Passieve Tijd8 uur
Totale tijd8 uur 15 min
Gang: Soep
Keuken: Nederlandse
Porties: 10 personen
Calorieën: 316kcal

Ingrediënten

 • 500 gram spliterwten
 • 500 gram spiering of ribbekes
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 theelepels zout
 • 0,5 knolselderij
 • 1 wortel
 • 1 grote zachtkokende aardappel
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 grote prei
 • versgemalen peper
 • 1,5 liter water
 • 1 rookworst

Instructies

 • Doe de spliterwten in de slowcooker. Verdeel hier de spiering of ribbekes overheen, samen met de laurier en het zout.
 • Maak de knolselderij schoon en hak in blokjes van 1-2 cm. Schil de wortel en de aardappel en snijd deze ook in blokjes van 1-2 cm. Verdeel de knolselderij, wortel en aardappel over het vlees.
 • Schil ook de bleekselderij en snij in ringen. Snij vervolgens ook de prei in ringen. Spoel beide goed uit in een vergiet, onder een koude, stromende kraan. Verdeel de prei en de bleekselderij over de andere groenten in de slowcooker.
 • Giet hier vervolgens het water bij en doe de deksel op de slowcooker. Kook 8 uur op Laag.
 • Verwijder voor het serveren de botten en de laurier. Je kunt de soep dan pureren met een staafmixer, of houd het lekker grof door enkel een paar keer aan te stampen met een pureestamper. Serveer deze erwtensoep uit de slowcooker met wat plakjes voorgegaarde rookworst. Bij voorkeur evenwel nog een dagje wachten om te eten. Zo wordt de soep nog meer gebonden.

Uitrusting

Notities

Tip: Week de spliterwten voor
Net zoals bij de mens is de ene spliterwt niet gelijk aan de andere. Waarmee we bedoelen dat de ene soort sneller gaar kookt dan de andere. Om de kans te vergroten dat de erwten na 8 uur in de slowcooker gaar zijn kun je de erwten 24 uur op voorhand in dezelfde hoeveelheid water als vermeld in het recept weken. (Klik hier voor meer informatie over oa het voorweken van spliterwten). Giet dan dit weekvocht niet weg, maar gebruik het om in stap 4 toe te voegen aan de groenten en het vlees.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 316kcal | Koolhydraten: 34g | Eiwit: 22g | Vet: 9g
5 van 4 stemmen

Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep op deze site, klik hier. Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden in een slowcooker, klik hier.

Wie een soep met erwtjes verkiest kan hier klikken voor een recept voor een frisse erwtensoep.

Geef een reactie