Deze Grand Veneur saus uit Thermomix is een saus die perfect bij wild past. Deze saus is vol van smaak en met haar zoete toetsen kan ze de krachtige smaak van wild compenseren en verrijken.
De grand veneur was een jager in de tijd van de Franse koningen. Hij had het gezag over een meute van minstens honderd honden. De grote jagersaus dus.
We bereiden deze saus in een Thermomix
Grand Veneur saus
Ingrediënten
- 1 ajuin
- 1 sjalot
- 1 wortel
- 10 gram olijfolie
- 30 gram boter
- 125 gram rode wijn
- 25 gram wijnazijn
- 200 gram runderfond
- 1 Bouquet Garni
- 1 eetlepel aalbessenconfituur
Instructies
- Doe de ui en de sjalot in de Thermomix en Mix.Stel TM in: 5 seconden / Snelheid 6
- Snij de wortel in kleine stukjes en doe deze in de Thermomix. Voeg ook de olijfolie toe. Stel TM in: 15+ minuten / 100 ° / Omgekeerd draaien en Lepelsnelheid
- Mix nu even.Stel TM in: 10 seconden / Snelheid 7
- Voeg de rode wijn en de wijnazijn toe.Stel TM in: 10+ minuten / 100 ° / Lepelsnelheid
- Doe de runderfond en het bouquet garni in de Thermomix. Plaats ook het varomamandje op het deksel van de mengbeker zodat er geen spatten zijn bij het uitkoken.Stel TM in: 30+ minuten / 90 ° / Lepelsnelheid
- Haal bouquet garni uit de beker en doe de boter en de confituur in de mengbeker.Stel TM in: 2 minuten / 90 ° / Snelheid 4
- Passeer nu deze saus door een fijne zeef (of chinois). Spoel de mengbeker goed uit en giet de saus over in de mengbeker zodat je nog een laatste keer kunt mixen.Stel TM in: 10 seconden / Snelheid 10
Uitrusting
Voedingswaarden per Portie
Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd
Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 15+ in stap 2 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 15+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 15 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (100 graden) bereikt is. In stap 6 daarentegen ontbreekt het + teken bij de tijdsaanduiding; Dat betekent dat die aangeduide tijd de totale tijd in die stap is. Dus hier moet niets bijgeteld worden
Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle sausen, klik hier.
Zal het deze week eens uitproberen
Succes ermee!
Peter is de grand veneursaus goed gelukt laat iets weten aub alvast bedankt
Vandaag saus gemaakt heel lekker . Juist wat peper en zout toegevoegd en een klein beetje maizena express 1 minuut snelheid vier 100 graden, voor het laatste mixen