Witloofroomsaus

Witloofroomsaus

Deze Witloofroomsaus is een heerlijke saus voor bij steaks bijvoorbeeld. Het is essentieel de witloof goed aan te stoven en ten volle te karamelizeren. De hoeveelheid room kan naar eigen godsvrucht en vermogen aangepast worden. Ook kan volle room in plaats van culinaire room gebruikt worden.

Neem bij voorkeur ook grondwitloof. Dit groeit in volle grond en is slechts van oktober tot april beschikbaar. Die grond zorgt voor de échte, volle witloofsmaak. Het kweken van grondwitloof vraagt heel wat werk en de groente is dan ook ietsje duurder. Maar gezien de heerlijke smaak – knapperig en bitterzoet – is het dat helemaal waard.
Naast witloof uit grondcultuur is er ook witloof dat in bakken of met water (hydrocultuur) gekweekt wordt. Dit witloof groeit het hele jaar door in ruimtes met een gecontroleerde temperatuur en vochtigheid. De teelt is minder arbeidsintensief dan die van grondwitloof. De smaak van gewoon witloof is iets minder intens, maar de groente ziet er net hetzelfde uit en je kunt ze voor alle witloofbereidingen gebruiken. Deze variant is ook minder duur dan grondwitloof. Deze en ander weetjes over witloof kun je hier vinden.

Witloofroomsaus

Een typisch Belgisch sausje als gezel voor onze nationale schotel: Biefstuk Friet !
Totale tijd30 minuten
Gang: Saus en Dressing
Keuken: Belgisch
Porties: 4 p
Calorieën: 214kcal

Ingrediënten

  • 5 stronken witloof, bij voorkeur grondwitloof
  • 20 cl culinaire room
  • 40 gram boter
  • peper
  • zout

Instructies

  • Was het witloof. Snij in de lengte in twee en snij dan nogmaals in de lengte in twee. Snij nu dwars op die delen het witloof in dunne snippers. Verwijder de harde stukken.
  • Doe de boter in een een pan en verwarm. Wanneer de boter warm is, voeg dan het witloof toe en laat verder stoven, onder geregeld roeren tot het witloof mooi gekaramelizeerd is. Eventueel wat water toevoegen indien het witloof dreigt aan te branden.
  • Voeg dan de room toe en laat even inkoken. Kruid met peper en zout.

Notities

Deze saus past perfect bij een varkenshaasje. Klik hier voor het sousvide bereiken van varkenshaas.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 214kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwit: 3g | Vet: 20g
4.56 van 9 stemmen

Voor wie houdt van witloof kan hier klikken voor DE Vlaamse klassieker: Witloofhamrolletjes met kaassaus. We kunnen ook verwijzen naar onze pastarollade met witloof die hier staat. En hier staat een recept voor een varkenshaasje met witloof en kaas.

Voor een overzicht van alle sausen op de site van Een Beetje Beter, klik hier

4.56 from 9 votes (9 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept